Bekentenis ‘Ali Chemicali’

Een neef van Saddam Hussein, Ali Hassan al-Majid (bijnaam ‘Ali Chemicali’) heeft gisteren voor een Iraakse rechtbank bekend dat hij opdracht heeft gegeven om iedereen te executeren die weigerde dorpen te verlaten tijdens een militaire operatie tegen de Koerden in 1988.

„Ja, ik heb instructies gegeven om deze dorpen als verboden gebied te beschouwen en ik heb bevolen om iedereen daar te arresteren en om ze na een onderzoek te executeren.”

Al-Majid staat met vijf oud-legercommandanten terecht voor voor misdaden tegen de menselijkheid in de Anfal-campagne. Bij die operatie tegen de Koerden in Noord-Irak in 1988 kwamen volgens aanklagers 182.000 Koerden om het leven. De neef van Saddam is genocide ten laste gelegd.

Al-Majid gaf gisteren toe een belangrijke rol te hebben gespeeld in de genocide: „Ik ben verantwoordelijk voor het verdrijven (van mensen) en ik heb de beslissing zelf genomen zonder naar het hoogste militaire commando van de Ba’athpartij te gaan.”

Als hij schuldig wordt bevonden, kan Al-Majid de doodstraf krijgen. De rechtbank heeft alle aanklachten tegen Saddam in dit proces afgelopen maandag laten vallen. (Reuters, AP)