Bedreigd om opinie Deventer moord

Hoogleraar notarieel en privaatrecht Martin Jan van Mourik van de Radboud Universiteit Nijmegen is bedreigd met hatemails naar aanleiding van uitlatingen over de Deventer moordzaak die hij twee maanden geleden deed in actualiteitenprogramma Netwerk.

In de bewuste uitzending wees Van Mourik op een mogelijk motief van de man die is veroordeeld voor de moord in 1999 op de weduwe Wittenberg, de fiscaal jurist Ernest Louwes. Vervolgens werd hij bestookt met e-mails, afkomstig van mensen die geloven in Louwes’ onschuld. Eén e-mail vraagt Van Mourik om snel zijn woorden in te trekken, „anders gebeurt er wat”. Ook heeft de hoogleraar nog maar „weinig tijd”, aldus een ander mailtje.

Van Mourik denkt dat de mails afkomstig zijn van „duistere lieden die vermoedelijk zijn ingezet door Maurice de Hond”. Opiniepeiler De Hond, die campagne voert voor de vrijlating van Louwes, stuurde Van Mourik en de Radboud Universiteit diverse brieven waarin hij vraagt om rechtzetting van de „schadelijke” uitspraken van Van Mourik. De Hond plaatste deze brieven ook op zijn weblog (www.maurice.nl), wat leidde tot diverse negatieve reacties over de hoogleraar.

Zowel Van Mourik als de Radboud Universiteit weigert De Hond antwoord te geven. Volgens een woordvoerder van de universiteit is het „een kwestie tussen De Hond en Van Mourik”. De hoogleraar weigert op zijn beurt een reactie omdat De Hond de brief op zijn website heeft geplaatst. „Ik ga niet discussiëren via zijn weblog”, aldus de hoogleraar.

Van Mourik, die zegt „angstig” te worden van de bedreigingen, denkt dat de mails niet ernstig genoeg zijn om ermee naar de politie te stappen. Hij zegt „geen spijt” te hebben van zijn uitspraken in Netwerk. „Wat ik heb gezegd, is puur op feiten gebaseerd.”