Andy Warhol club voor jongeren

Het Stedelijk Museum in Amsterdam richt op 22 februari, de twintigste sterfdag van kunstenaar Andy Warhol (1928-1987), een club voor jongeren op die ‘The Warhol Club’ heet.

De club, waarvan jongeren van 18 tot 35 jaar voor 9 euro lid kunnen worden, loopt vooruit op de tentoonstelling van Andy Warhol die op 12 oktober opent. Het Stedelijk wil al voor de opening daarvan activiteiten ontplooien die in verband staan met het werk van de Amerikaanse pop art-kunstenaar. Clubleden kunnen met vragen over Andy Warhol bij het museum terecht, en mogen de tentoonstelling zo vaak als ze willen gratis bezoeken. The Warhol Club wordt gelanceerd met een feest en een vertoning van Warhols film The Chelsea Girls uit 1966. De club zal bestaan tot 13 januari 2008, wanneer de Warhol-expositie afloopt.

Het retrospectief van Andy Warhol dat oorspronkelijk op 22 februari zou openen is zeven maanden is uitgesteld. De expositie zou aanvankelijk alleen over de films van Warhol gaan, maar het museum heeft nu besloten ook schilderijen, installaties en ander werk te tonen. Omdat hierbij veel bruiklenen zijn, kosten de voorbereidingen meer tijd dan gepland was.

Volgens het vijf jaar durende sponsorcontract dat het Stedelijk Museum in oktober 2004 heeft gesloten met ABN Amro moet het museum elk jaar een blockbuster organiseren die ten minste 50.000 bezoekers trekt. Dit jaar zou dat de Warhol-expositie zijn. Nu die expositie pas in oktober opent, bestaat de kans dat dit aantal in 2007 niet wordt gehaald. Volgens Stedelijk-woordvoerder Arjan Reinders zal dat geen problemen geven met de ABN Amrobank: „Het gaat erom dat de tentoonstelling 50.000 mensen trekt, dat hoeft niet per se in 2007 te gebeuren.”

Afgelopen jaar heeft het Stedelijk aan zijn contractuele verplichting voldaan met de tentoonstelling Air World, over vormgeving in de luchtvaart, die 60.000 bezoekers trok.