Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Media

Alle techniek in het plafond

De geavanceerde elektronica in het Smart Home is geen sci-fi, maar is nu al in de handel.

Nederlanders zien er tot nu toe het nut niet van in, maar dit huis moet ze overtuigen.

Het Smart Home kan gedemonteerd worden en verhuist elk jaar naar een andere plek in Nederland.
Het Smart Home kan gedemonteerd worden en verhuist elk jaar naar een andere plek in Nederland.

Het is het slimste huis van Nederland. Met één druk op de knop schuiven de gordijnen dicht, dimmen de lichten, rolt een scherm uit het plafond, schiet de beamer aan, start de film en komt geluid van alle kanten. En dat is nog maar een van de eenvoudigere snufjes die het demonteerbare Smart Home in Amsterdam te bieden heeft.

Elk jaar verhuist de woning naar een andere plek in Nederland, en wordt dan ingericht met de allernieuwste uitvindingen op het gebied van woningautomatisering. Volgens de ranglijst Hot & Not 2007 van marktonderzoeker Klaus van den Berg is menselijke huishoudelijke arbeid dit jaar passé. Machines, robotica, zouden de taken overnemen. Maar robots staan er niet in het slimste huis. De kleine luxe villa met riant teakhouten terras staat sinds oktober opgesteld in de tuin van een bejaardenhuis in het Amsterdamse stadsdeel Slotervaart. Via grote tuindeuren kijk je binnen in een moderne, schaars ingerichte woonkamer met een open keuken. Alle techniek is weggewerkt in de plafonds of onder de vloeren. Eén kastje op de salontafel kan vele huishoudelijke klusjes verrichten.

De Stichting Smart Homes, het nationale kenniscentrum voor ‘slim wonen’, wil volgens directeur Corien van Berlo door middel van het huis de discussie op gang brengen over de ‘zin en onzin van domotica’, ofwel geavanceerde elektronica voor in het huishouden. Daarvoor moeten mensen kunnen zien wat er al mogelijk is. Het huis is geen futuristisch ideaal: alle producten en technieken zijn al in de handel. Particulieren die een eigen huis gaan bouwen, maar ook woningcorporaties kunnen een afspraak maken voor een rondleiding.

Bel je aan, dan word je bij de voordeur opgenomen door een camera met microfoon. Was te verwachten. Echter, je weet dan nog niet dat al je handelingen in het huis te volgen zijn op iedere televisie en computer. Ineens klikt de voordeur open, maar niemand die op de drempel staat. Je stapt naar binnen en het licht schiet aan op het sein van je beweging. Een apparaatje in de hal hangt klaar om een sleutelpasje langs te halen. Dan weet het huis dat je thuis bent. De verwarming schiet aan, en zelfs muziek klinkt ineens door de hal. De boxen aan alle plafonds zijn aangesloten op de machinekamer, waar muziek en films op harde schijven staan.

Corien van Berlo staat al in de keuken, naast de afwasmachine. „Mocht die straks kapot gaan, dan stuurt de vaatwasser mij en mijn reparateur een mailtje of een sms’je, en vertelt wat hem mankeert.” Op de afwasmachine staat een draadloos scherm, waarop je boodschappen kunt bestellen. Deze worden met behulp van een unieke code door een koerier in je Home Delivery Box, naast de voordeur, afgeleverd.

Volgens Van Berlo is er in Nederland onvoldoende bekend over het comfort die domotica binnenshuis kunnen bieden. Inderdaad blijkt uit een onderzoek van het ministerie van VROM dat een derde van de Nederlanders geen belangstelling heeft voor woningautomatisering. Grootste voordeel zien mensen in de videobewaking rond het huis en het beheersen van energieverbruik. In het slimme huis kunnen met één druk op de knop het fornuis, verlichting, muziek en verwarming worden uitgezet. Via internet kun je van buitenaf zelfs op je huis inloggen om te zien of apparaten aan staan.

In dure nieuwbouwwoningen worden domotica steeds vaker aangelegd. Zo kregen in 2005 alle bewoners van de luxe appartementencomplexen Detroit en Boston, in pakhuizen aan het IJ in Amsterdam, een touchscreen om warmte en licht, zonwering en ventilatie te regelen. Ook kunnen ze er boodschappen op doen. Sluit je een appartement af, dan komt de lift automatisch omhoog. Per appartement kostte het projectontwikkelaar Vesteda 3.500 euro om deze apparatuur, inclusief bekabeling die alle functies koppelt, aan te leggen. Veroudering van de domotica kan voorkomen worden door een goede infrastructuur van kabels als elektriciteit, glasvezel, hardware, adsl of isdn te laten aanleggen. „In ieder huis zou jong en oud moeten kunnen wonen”, vindt Van Berlo. „Domotica kunnen altijd aangepast worden op de verlangens van het moment. In je huis moet je je veilig en comfortabel voelen, nu en in de toekomst. De mens staat centraal, niet de techniek. Elektrotechnische kennis is voor goede domotica net zo belangrijk als psychologie.”

Smart Home, Pieter Calandlaan 101, Amsterdam Slotervaartwww.smart-homes.nl