ABN slaat slag als hockeysponsor

Erik van der Walle

ABN Amro versterkt haar greep op de hockeysport. De bank tekent volgende week een contract met wereldhockeybond FIH, waardoor zij de komende vier jaar voor 2 miljoen euro hoofdsponsor wordt. De bank komt hiermee verder in het vaarwater van de Rabobank, die al jaren nationaal en internationaal (FIH) hockey sponsort.

De overeenkomst zorgt er voor dat toekomstige titeltoernooien in Nederland (zoals Champions Trophy) de naam ABN Amro mee kunnen krijgen. Tegelijkertijd is Rabobank nog altijd sponsor van hockeybond KNHB. „Dat zien we dan wel”, zegt Chris Vogelzang van ABN Amro Nederland in een toelichting. „We nemen deze stap voor het hockey en de komende tijd gaan we daarover wel met de hockeybond spreken. Daar komen we echt wel uit.”

De Rabobank reageert teleurgesteld op het nieuws. „Wij hadden graag onze naam aan die internationale toernooien verbonden. We hebben het geprobeerd, maar we hebben geen overeenstemming met de FIH kunnen krijgen”, aldus een woordvoerster die over de achtergronden van de breuk niets wil zeggen.

Volgens directeur Johan Wakkie van de hockeybond (KNHB) kan op zijn vroegst in 2008 de Champions Trophy in Nederland worden gehouden. „Daar gaan we dan als grote mensen over praten, zodat alle partijen voldoende exposure krijgen. Op zich is de stap van ABN Amro goed voor het hockey.”

Volgens Vogelzang van ABN Amro betekent de sponsoring van de FIH niet dat de activiteiten in Nederland worden teruggeschroefd. „We sponsoren nu zo’n zeventig clubs in Nederland, waarbij het jaarlijks om een bijdrage van in totaal 2 tot 3 miljoen euro gaat. Daar gaan we mee door.”

Ook op ‘spelersniveau’ beconcurreren de banken elkaar. ABN Amro contracteerde deze week tophockeyer Teun de Nooijer voor twee jaar. „Hij gaat clinics geven en wordt het gezicht van de bank. Teun gaat helpen met de verdere ontwikkeling van hockey als breedtesport”, aldus Vogelzang. Vorige maand maakte Rabobank bekend dat tophockeyster Fatima Moreira de Melo het nieuwe gezicht van de bank is geworden.

    • Erik van der Walle