Aanslag VS-ambassade Athene

De ambassade van de Verenigde Staten in het centrum van Athene is vanmorgen het doelwit geweest van een antitankraket. Het gebouw werd licht beschadigd. Persoonlijke ongelukken deden zich niet voor.

De verantwoordelijkheid voor de aanslag is, volgens minister Vyron Polydoras van Openbare Orde, opgeëist door de terreurgroep ‘Revolutionaire Strijd’. Dat zou zijn gebeurd in „een of twee telefoontjes van onbekende bellers” naar de beveiligingsdienst van de ambassade. „We sluiten niet uit dat ze echt waren”, aldus de minister. ‘Revolutionaire Strijd’ is een groepering die sinds de ontmanteling van de beweging ‘17de November’ in 2002 meer aanslagen claimde.

De raket werd volgens de politie vanmorgen kort voor zes uur vanaf de straat op de voorzijde van het beveiligde ambassadegebouw afgevuurd, mogelijk vanuit een auto. Het projectiel belandde in een toiletruimte, ontplofte en veroorzaakte een brandje. De schade is volgens de Amerikaanse ambassadeur Charles Reis „niet groot”. Hij zei de aanslag te beschouwen als „heel ernstig”. „Er is geen enkele rechtvaardiging voor zo’n zinloze geweldsdaad”, aldus Reis.

Volgens ooggetuigen was het kennelijk de bedoeling geweest het embleem op de voorgevel van het ambassadegebouw te treffen.

De Griekse minister van Buitenlandse Zaken, Dora Bakoyannis, bracht vanmorgen een kort bezoek aan de ambassade „om de solidariteit van het Griekse volk over te brengen over deze betreurenswaardige actie”, zei ze. „Voor zulke acties in het verleden heeft het land een hele hoge tol betaald – moreel, financieel en in internationaal aanzien”, aldus Bakoyannis.

Het was de eerste grote aanslag op een Amerikaanse doel in Griekenland sinds februari 1996. Toen pleegde de ‘17de november’ een soortgelijke aanslag met een raket, eveneens op de VS-ambassade. Ook toen waren er geen persoonlijke ongelukken en was de schade gering. (AFP, AP, Reuters)