7 redenen om uit te gaan

ENG, Anno’s Huis van de Angst Lelystad: winkelcentrum Batavia Stad. Van 12 januari t/m 25 februari, dagelijks 12.00-18.00 uur. Toegang: gratis. Inl: www.anno.nl/eng Vandaag opent spookhuis ENG op spannende wijze haar deuren in outlet winkelcentrum Batavia Stad in Lelystad. Angst en vrees voor uiteenlopende zaken zijn er altijd al geweest. Het spookhuis ENG, Anno’s Huis van de Angst laat een spannend overzicht zien van angsten door de eeuwen heen. De bezoeker ervaart dat angst voor enge ziekten, rampen, morgen of ‘de ander’ van alle tijden is.
ENG, Anno’s Huis van de Angst Lelystad: winkelcentrum Batavia Stad. Van 12 januari t/m 25 februari, dagelijks 12.00-18.00 uur. Toegang: gratis. Inl: www.anno.nl/eng Vandaag opent spookhuis ENG op spannende wijze haar deuren in outlet winkelcentrum Batavia Stad in Lelystad. Angst en vrees voor uiteenlopende zaken zijn er altijd al geweest. Het spookhuis ENG, Anno’s Huis van de Angst laat een spannend overzicht zien van angsten door de eeuwen heen. De bezoeker ervaart dat angst voor enge ziekten, rampen, morgen of ‘de ander’ van alle tijden is.

Rain

Rembrandtplein 44, AmsterdamTelefoon (020) 626 70 78Keuken open 18.00-23.00, zo-ma geslotenInternationaal, wereldkeuken.Gemiddelde prijs 3-gangen à la carte 40,00 euro.Categorie: hip

Strikte doorpolicy bij dit restaurant: wie niet heeft gereserveerd komt nauwelijks binnen. Het eten komt in kleine porties, is zeer verrassend en belachelijk duur. Lang niet iedereen houdt van de originele combinaties, zoals popcorn en marshmallows met een kerrie-pindasausje. De vriendelijke bediening weet de missers van de keuken niet altijd goed te praten.

redelijk | Het eten is niet erg bijzonder. Allemaal erg kleine gerechten, dus je moet wel een aantal gangen bestellen. De prijzen zijn best hoog! De aankleding van restaurant is wel erg mooi, maar dat is niet het belangrijkste. (20-11-2006 A. S. te Haarlem)

uitstekend | We kozen voor een verrassingsmenu en een verrassing was het. Smaakcombi’s zoals ik ze nog niet ben tegengekomen. Apart en heerlijk. Vlees was perfect, evenals de zalm. Gazpacho was zoals het hoort, de fois gras was zacht en vol van smaak, dessert met ijs van mozzarella. (29-6-2006 J. te Amsterdam)

Eet en recenseer mee via www.nrc.nl/iens

2 IMPAKT EVENT

Crystalpunk Bonanza

Utrecht: Moira. Zaterdag 12.00-18.00u. Entree: gratis. High tea: 5 euro. Voertaal: Engels. www.impakt.nl

Crystalpunk is een beweging die zoekt naar de oorsprong van basale dingen: Waar komen leven, denken, taal en computers werkelijk vandaan? Sprekers: kunstmatige-intelligentie-expert Luc Steels over zijn onderzoek naar de oorsprong van taal, logicus Bruno Marchal over de wereld als computer, literatuur-historicus Florian Cramer over de hermetische oorsprong van software, programmeur-kunstenaars Martin Howse en Jonathan Kemp over de oorsprong van de CPU en chaostheoreticus Otto Rössler over endofysica.

3 WORKSHOP

Workshop schrijven

Amsterdam: Centrale Bibliotheek. Zondag 15.00u. Toegang: 5 euro. Inl/res: 0900-2425468 & www.oba.nl

Monica Metz, schrijfster en columniste bij NRC Handelsblad, vertelt zondagmiddag hoe ze haar literaire stukjes in elkaar zet. Ze neemt één tekst als uitgangspunt en volgt stap voor stap de ontstaansgeschiedenis daarvan, zodat je inzicht krijgt in het werkproces. Ze legt uit waarom je een lezer moet laten voelen, ruiken, horen en zien en hoe je dat voor elkaar kunt krijgen. Ze vertelt dat Adriaan Morriën haar leerde ‘zuinig te zijn met de tijd van de lezer’, en hoe belangrijk kritiek van buren en collega’s voor haar is.

4 MUZIEK

Bettie Serveert

Breda: Mezz, Keizerstraat 101. Vrijdag 21.30u. Kaarten: 14 euro. Inl/res: 076-5156677 & www.mezz.nl

Bettie Serveert bestaat 15 jaar en dat vieren ze met de semi-akoestische cd Bare Stripped Naked. Tijdens de nieuwe tour zal de band een rustigere, af en toe meer jazzy kant laten horen, waarbij oud en nieuw materiaal elkaar afwisselen. De band, bestaande uit Carol van Dyk, Peter Visser, Herman Bunskoeke, Gino Geudens en Martijn Blankestijn, heeft sinds haar debuut in 1992 maar liefst zes albums en één live cd achter haar naam staan. In het voorprogramma Moss.

5 SPOOKHUIS

ENG, Anno’s Huis van de Angst

Lelystad: winkelcentrum Batavia Stad. Van 12 januari t/m 25 februari, dagelijks 12.00-18.00 uur. Toegang: gratis. Inl: www.anno.nl/eng

Vandaag opent spookhuis ENG op spannende wijze haar deuren in outlet winkelcentrum Batavia Stad in Lelystad. Angst en vrees voor uiteenlopende zaken zijn er altijd al geweest. Het spookhuis ENG, Anno’s Huis van de Angst laat een spannend overzicht zien van angsten door de eeuwen heen. De bezoeker ervaart dat angst voor enge ziekten, rampen, morgen of ‘de ander’ van alle tijden is.

6 POPMUSICAL

Doe Maar! de popmusical

Rotterdam: Oude Luxor Theater. Vrijdag & zaterdag 20.00u. Kaarten: 15 tot 25 euro. Res/inl: 010-4843333 & www.luxortheater.nl

De hits van popgroep Doe Maar vormen de basis van Doe Maar! de popmusical die dit jaar door Nederland reist. Doe Maar werd met hits als De Bom, Sinds een dag of 2, Doris Day, Is dit Alles?, en 1 Nacht Alleen de meest succesvolle Nederlandstalige groep aller tijden. De voorstelling, met o.a. Lenette van Dongen, Kim Lian, Daniël Boïssevain en Jan Rot, gaat over twee jonge vrouwen die in verschillende milieus de jaren tachtig hebben meegemaakt. Het verhaal is gebaseerd op door de groep bewaarde fanmail.

7 KUNST

Rietveld in de kerk

Amsterdam: Oude Kerk. Van 12 t/m 28 januari, maandag t/m zaterdag 11.00-17.00u, zo 13.00-17.00u. Opening: vrijdag 17.00-20.00u. Inl: www.gerritrietveldacademie.nl

De eindexamenstudenten van de Rietveldacademie exposeren in de Oude Kerk. De opening van de expositie vindt vanavond plaats. De vijftig studenten van vijf verschillende afdelingen binnen de academie presenteren werken in uiteenlopende media, waaronder fotografie, installaties, performances, schilderijen, sculpturen, tekeningen, tekst en video.