7 redenen om thuis te blijven

Altijd iets om over te praten 7 Versieren Take your time tafelloper www.semdesign.nl, 45 euro Menigeen zal op 2 januari een zucht van verlichting hebben geslaakt. Even geen eindeloos durende etentjes meer met vaak al even eindeloze nazit. Toch hadden die etentjes ook anders kunnen uitpakken als Take your time de tafel had opgesierd. Take your time is een tafelloper bedrukt met driehonderd raadsels. Om het raden zo efficiënt mogelijk te maken hebben de ontwerpers uitsparingen in de tekst aangebracht waarop de borden geplaatst kunnen worden. Bovendien zijn de raadsels van twee kanten te lezen. Met dit tafelkleed kunnen de gasten zich ontspannen terwijl in de keuken gezwoegd wordt, maar het kan ook dienen als pièce de résistance na het toetje. In het geval van grotere gezelschappen valt zelfs te denken aan het formeren van teams. En nu niet denken dat onenigheid over de antwoorden de avond kan verpesten. De tafelloper wordt geleverd met alle antwoorden. (NR) Met bijdragen van Laura van Baars, Eline Bergmans, Jan Meijroos en Nicole Robbers
Altijd iets om over te praten 7 Versieren Take your time tafelloper www.semdesign.nl, 45 euro Menigeen zal op 2 januari een zucht van verlichting hebben geslaakt. Even geen eindeloos durende etentjes meer met vaak al even eindeloze nazit. Toch hadden die etentjes ook anders kunnen uitpakken als Take your time de tafel had opgesierd. Take your time is een tafelloper bedrukt met driehonderd raadsels. Om het raden zo efficiënt mogelijk te maken hebben de ontwerpers uitsparingen in de tekst aangebracht waarop de borden geplaatst kunnen worden. Bovendien zijn de raadsels van twee kanten te lezen. Met dit tafelkleed kunnen de gasten zich ontspannen terwijl in de keuken gezwoegd wordt, maar het kan ook dienen als pièce de résistance na het toetje. In het geval van grotere gezelschappen valt zelfs te denken aan het formeren van teams. En nu niet denken dat onenigheid over de antwoorden de avond kan verpesten. De tafelloper wordt geleverd met alle antwoorden. (NR) Met bijdragen van Laura van Baars, Eline Bergmans, Jan Meijroos en Nicole Robbers

Monopoly van Dam tot Dom

Richtprijs 40 euro

Als het gezelschapspel Monopoly vandaag de dag zou worden uitgevonden, zou het er helemaal anders uitzien dan de oorspronkelijke versie uit 1935. Spellenfabrikant Parker heeft een moderne versie van het traditionele spel gemaakt. Het resultaat is Monopoly van Dam tot Dom. Betalen doe je in deze nieuwe editie niet meer met contant geld, maar met bankkaarten. Elke speler krijgt een pasje en in het midden van het bord staat een pasjeslezer voor elektronische betalingen. In de speciale uitgave is rekening gehouden met de huidige huurprijzen en zijn de straten herzien. In Monopoly van Dam tot Dom heet de Kalverstraat de Dam en Leidschestraat de PC Hooftstraat. De uitgaven en de inkomsten van Algemeen Fonds en Kans zijn ook aangepast. ‘Je internetbedrijf gaat de beurs op, je krijgt 2 miljoen’ of ‘Betaal 1 miljoen voor een party in Hotel New York’. Nieuw zijn de hotspots, zoals het Groninger Museum. De stations zijn vervangen door luchthavens. En zelfs de pionnen zijn anders: je beweegt je niet meer voort met een ruiter te paard, wel met een skateboard of hamburger. (EB)

2 Audities

Lama gezocht

Ned 3, 21.15-22.00u.

De Lama’s gingen na het vertrek van Arie Koomen en Sara Kroos op zoek naar een nieuwe Lama. De zoektocht naar nieuw komisch talent dat zich net als Tijl Beckand, Ruben Nicolai en Ruben van der Meer een Lama mag noemen, is vanaf vanavond bij BNN te zien. In zeven afleveringen komen de hoogte- en dieptepunten van de audities voorbij. Een jury beslist wie van de ruim 7.000 kandidaten inderdaad over Lama-kwaliteiten beschikt.

3 IJsdansen

Dancing on ice

RTL 4, 20.30-22.30u.

SBS 6, 20.30-22.30u.

RTL 4 en SBS 6 gaan opnieuw de ijsstrijd aan. Beide zenders wisten ook voor het tweede seizoen BN’ers te strikken voor hun succesvolle schaatsprogramma’s. Onder meer Bas Westerweel en Corry Konings strijden op SBS om de titel, RTL komt met BN’ers als Regilio Tuur en Kelly (Big Brother). Dit jaar staat ook een ‘onbekende Nederlander’ op het RTL-ijs.

4 Documentaire

Timewatch: BeatleMania

BBC 2, 22.00-23.00u.

In 1969 waren The Beatles vier keer de wereld rondgevlogen, hadden ze zeven albums gemaakt, ruim 1400 keer opgetreden en zo’n 200 miljoen platen verkocht. Timewatch duikt in het verhaal van de succesvolle band, met onuitgegeven materiaal en interviews met hun tour- en concertbegeleiders. Waarom stopte The Fab Four op het hoogtepunt van hun populariteit plotseling met optreden? En hoe zat het met de doodsbedreigingen?

5 Inrichten

Doodshoofdlamp

www.rovedesign.nl, prijs op aanvraag

Henk Schiffmacher is de zelfverklaarde tattoo-koning van Nederland. Hij is van alle markten thuis. Hij bewerkt de ledematen van zijn klanten met kunstige dessins, deed mee aan het televisieprogramma Bobo’s in de bush en blijkt zelfs een inspiratiebron voor meubelontwerpers. Rove Design ontwierp in samenwerking met Schiffmacher de lamp Skull, ofwel doodshoofdlamp. Rove Design is het bedrijf van Aad Verboom, die twintig jaar producten maakte voor onder meer De Bijenkorf en C&A. Je kunt de doodshoofdlamp, net een piratenteken met twee botjes aan de zijkanten en een onheilspellende grimas, laten oplichten. De Skull is een driedimensionale lamp van ongeveer een halve meter hoogte. Met een gewone lamp schijnt hij geel licht, maar je kunt natuurlijk ook een bloedrood of gifgroen peertje in de Skull draaien voor een spookachtig effect. (LvB)

6 Game

The Legend of Zelda: Twilight Princess

Nintendo, 60 euro (GameCube, Wii)

Nintendo weet als geen ander haar bekende iconen naar voren te schuiven. Nog populairder dan loodgieter Mario is misschien wel Link, de held van de Zelda-reeks. Deze serie action-adventures, waarin prinses Zelda keer op keer in de problemen raakt en Link de boel mag redden, is bij de fans nagenoeg heilig verklaard. Misschien wel terecht, want ook de laatste proeve van bekwaamheid, Twilight Princess, is wederom van ongekend niveau. Het spel is een ode aan Ocarina of Time, door de Nintendo-achterban beschouwd als beste Zelda ooit. Ook deze keer kent het spel een sprookjesachtige stijl, uitdagende puzzels, meeslepende actiemomenten en epische gevechten met beeldvullende wezens. En wanneer je de parallelle Twilight-wereld binnentreedt verandert Link in een wolf, hetgeen nieuwe prikkelende speelmogelijkheden met zich meebrengt. (JM)

7 Versieren

Take your time tafelloper

www.semdesign.nl, 45 euro

Menigeen zal op 2 januari een zucht van verlichting hebben geslaakt. Even geen eindeloos durende etentjes meer met vaak al even eindeloze nazit. Toch hadden die etentjes ook anders kunnen uitpakken als Take your time de tafel had opgesierd. Take your time is een tafelloper bedrukt met driehonderd raadsels. Om het raden zo efficiënt mogelijk te maken hebben de ontwerpers uitsparingen in de tekst aangebracht waarop de borden geplaatst kunnen worden. Bovendien zijn de raadsels van twee kanten te lezen. Met dit tafelkleed kunnen de gasten zich ontspannen terwijl in de keuken gezwoegd wordt, maar het kan ook dienen als pièce de résistance na het toetje. In het geval van grotere gezelschappen valt zelfs te denken aan het formeren van teams. En nu niet denken dat onenigheid over de antwoorden de avond kan verpesten. De tafelloper wordt geleverd met alle antwoorden. (NR)

Met bijdragen van Laura van Baars, Eline Bergmans, Jan Meijroos en Nicole Robbers