wintertaart

Voor een springvorm van 18 cm50 gram roomboter + iets extra25 gram gekonfijte sinaasappelschil25 gram krenten50 gram gedroogde vijgen50 gram gedroogde Turkse abrikozenVin Santo (of Marsala)30 gram gepelde walnoten, in stukjes50 gram licht geroosterde pijnboompiten300 gram schoongemaakte appels ( Jona gold) 100 gram fijne tafelsuiker2 eierengeraspte schil van biologische citroen150 gram patentbloem10 gram bakpoederpoedersuiker

In Toscane bakt men ’s winters op het platteland voedzame taart tot besluit van de zondagse middagmaaltijd waarin (bewaar)appels, noten, zaden, zuidvruchten en een scheutje versterkte wijn worden verwerkt.

Bereiding: Snijd de gekonfijte sinaasappelschilletjes in dunne flinters en de abrikozen en vijgen in smalle reepjes en vervolgens in korte stukjes. Doe dit alles in een kom samen met de krenten en giet er 1 dl Vin Santo bij; laat afgedekt een uurtje staan. Verwarm dan de oven voor op 190. Zet de roomboter in een bakje in de opwarmende oven en haal het bakje eruit zodra de boter is gesmolten.

Bekleed intussen de bodem van een springvorm met een passend geknipt stuk bakpapier. Bestrijk dit dun met boter evenals de rand van de springvorm. Klop eieren, suiker en citroenrasp tezamen met een (hand)mixer tot een licht en luchtig mengsel.

Snijd het vruchtvlees van de appels in kleine dobbelsteentjes. Roer bloem en bakpoeder door het eiermengsel, giet de gesmolten boter erbij en klop het beslag goed door elkaar. Klop er dan de gekonfijte sinaasappelschilletjes, de zuidvruchten en het ‘weekvocht’ door. Voeg vervolgens walnoten, pijnboompitten en dobbelsteentjes appel toe en klop alles goed door; voeg zonodig nog 1-2 eetlepels Vin Santo toe als het beslag te dik uitpakt.

Doe het beslag over in de springvorm en bak de cake in het midden van de oven gedurende 40 minuten. Controleer op gaarheid door in de cake te prikken met een metalen vleespen of de ouderwetse breinaald die zonder aanklevend beslag weer tevoorschijn moet komen. Los de taart, verwijder het bakpapier en laat de taart afkoelen op een rooster. Bestuif het oppervlak lichtjes met poedersuiker. Drink er Vin Santo bij.

Florine Boucher

Morgen: gevulde bleekselderij

    • Florine Boucher