Wegenvignet België dichterbij, maar EU grijpt mogelijk in

Rotterdam. Een verplicht wegenvignet van zo`n 60 euro voor de Belgische snelwegen is een stap dichterbij gekomen. De Brusselse minister van Begroting Guy Vanhengel zei gisteren dat de Belgische deelstaten een akkoord hebben bereikt over de verdeling van de inkomsten. Volgens de plannen moeten alle automobilisten die gebruik maken van het Belgische wegennet in 2008 een vignet kopen. Belgen krijgen het bedrag van vermoedelijk 60 euro vergoed via de wegenbelasting. Nederlanders en andere niet-Belgen moeten het vignet ook kopen, bijvoorbeeld als ze door België rijden op weg naar een camping in Frankrijk of Spanje. Zij krijgen het echter niet vergoed. Europarlementariër Corien Wortmann (CDA) verwacht dat de Belgische plannen op een veto van de Europese Commissie stuiten. Ze concludeert dit uit een antwoord dat ze onlangs van de Commissie ontving na vragen over het vignet. Wortmann: ”De Commissie had de Belgische plannen nog niet bestudeerd, omdat die nog niet compleet zijn. In het algemeen antwoordde de Commissie dat discriminatie van niet-Belgen ten opzichte van Belgen bij het invoeren van een dergelijke heffing niet is toegestaan. En hier is absoluut sprake van discriminatie. Ze zijn op zoek naar geld om infrastructurele projecten te financieren over de rug van buitenlandse automobilisten.”