Wat doen de kinderen?

De sampo redden

De Sampo is een wondervoorwerp uit de Finse mythologie, dat voorspoed en geluk brengt. In het kader van de tentoonstelling Akseli Gallen-Kallela (1865 - 1931) – de magie van Finland worden in het Groninger Museum allerlei activiteiten georganiseerd. De workshop Red de Sampo begint met een avonturentocht door het museum. Vervolgens wordt met klei, verschillende materialen en kleuren een tovenaarsmasker gemaakt.

Zat 13 jan, 10.30 - 13u, Groninger Museum €12,50 incl. entree, 050-3666555 info@groningermuseum.nl

Piano’s laten spoken

Het lijkt wel tovenarij. Onzichtbare vingers laten de toetsen van een Steinway-vleugel bewegen. Het is George Gershwin, die zelf zijn hit Swanee speelt. Dankzij de muzikale tijdmachine die Pianola heet, maken kinderen kennis met muziek uit vervlogen eeuwen. De Turkse Mars van Mozart wordt gespeeld met behulp van een fraaie ‘voorzetter’ uit 1900, die met houten vingers de toetsen bespeelt. Even later klinkt het oorverdovende kabaal van het speciaal voor de pianola gecomponeerde Ballet mécanique. Het korte concert op 14 januari is bedoeld voor kinderen van 4 tot 11 jaar. Na het concert mogen de kinderen zelf proberen een pianola te laten spelen.

Pianola Museum, Westerstraat 106, Amsterdam, 14 jan om 13u, inl.: 020-6279624

Op safari met Imax

De film Wild Safari is een zoektocht naar de ‘grote vijf’ in de wildernis van Zuid-Afrika. De olifant, de neushoorn, de leeuw, de buffel en het luipaard zijn de gevaarlijkste dieren van het Afrikaanse continent. In een open wagen maken we een 4.500 kilometer lange tocht van de graslanden van Addo/Shamwari via Hluhluwe-Umfolozi, Madikwe, Kgalagadi naar het Kruger National Park. Liesl Eichenberger, biologe en gids, zit voorin de auto en vertelt over de dieren en hun leefomgeving. Sommige dieren waren bijna uitgestorven, maar zijn gered door de inspanningen van natuurbeschermers.

IMAX-productie Wild Safari, driemaal daags in Omniversum, Pres. Kennedylaan 5, Den Haag. www.nwave.com/ wildsafari en www.omniversum.nl; res.: 0900-66648 37

Smelten als sneeuwpop

De sneeuwman ziet door het raam een kachel gloeien. Het geeft hem een vreemd gevoel. Hij raakt verliefd. De Sneeuwman is een dansvoorstelling met live muziek door Jeugdtheater SIE.

Op woe 17 jan in World Music & Dance Center, Pieter de Hoochweg 125 R’dam.010-2444516 of www.wmdc.com

Postzegels ontwerpen

Op zondag 14 januari om 13 uur is er in het Museum voor Communicatie een postzegelontwerp-wedstrijd. Ook daar: de kindertentoonstelling ZieZo, waar kinderen aan de hand van vele spellen en experimenten ervaren dat alle zintuigen van belang zijn bij het communiceren met anderen. Ze worden uitgedaagd om op allerlei manieren te communiceren en maken daartoe gebruik van al hun zintuigen: ze praten, ze luisteren, ze kijken, ze ruiken, ze proeven, ze voelen en ze bewegen.

Museum voor Communicatie, Zeestraat 82, 2518 AD, Den Haag. Inl.: 070-330 75 00, www.muscom.nl

Gps-en langs de Maas

Natuurmonumenten heeft voor de Hompesche molen een GPS-tocht ontwikkeld langs de Grensmaas bij Stevensweert. Je gaat op zoek met GPS naar verstopte grondbussen ( de zg. ‘letterboxen’) met daarin opdrachten.

Al doende leer je omgaan met een GPS en kom je midden in het wilde hart van de nieuwe natuur aan de Molenplas.

za 13 jan 11-15u, geschikt voor 8-12 jaar. Kosten gezin (leden) € 5, gezin (niet-leden) € 7,50. Borg € 100 contant per GPS. Uitleg bij vertrekpunt Hompesche molen, Bilt 1, Stevensweert. Legitimatie verplicht. Vertrekpunt Hompesche Molen. www.hompeschemolen.nl of bel met 0475-551815

Warm overwinteren

De Winter Efteling brengt drie ‘Warme Winteravonden’ met een extra lange openingstijd van 11 tot 22u. Op 13, 20 en 27 januari kan men in het park genieten van winterse attracties, sprookjes, ijskoud entertainment, kampvuren en lekkernijen als warme chocolademelk, glühwein en stevige stamppotten.

Efteling , Europalaan 1, Kaatsheuvel. Inl: 0900-0161, www.efteling.com

Een radioshow maken

Wel eens muziek gemaakt voor de radio? Of zelf een radioprogramma willen maken? Met Radio Rietveld komen jouw DJ dromen uit. Het gaat hier niet om zomaar een radiostation. Radio Rietveld wil meer aandacht voor onderwerpen en kunst die normaal gesproken niet op de radio en tv komen, maar wel bijzonder zijn. Jij kunt ze daar nu bij helpen! De beste fragmenten worden uitgezonden op de radio of als Podcast op de website gezet.

Woensdag 17 januari, data & tijden: www.rrsmcs.nl en www.stedelijk.nl/ educatie. Kosten: € 4,50

Archeoloog worden

Museum Het Valkhof in Nijmegen beschikt over het JuniorLab. In deze high-tech restauratiewerkplaats onderzoek je als echte archeoloog oude voorwerpen: Romeinse munten en eeuwenoude schedels. Scherven kun je determineren en plakken. Met een UV-lamp ontdek je geheimzinnige tekeningen onder een schilderij en pennen in een roestklomp.

Voor 7 t/m 13 jaar. Zon 14 jan van 13 tot 17u. Kosten: € 1, excl. entree.

Museum Het Valkhof, Kelfkensbos 59, Nijmegen, www.museumhetvalkhof.nl 024-3608805