VS: slechts één aanval in Somalië

De Verenigde Staten ontkennen dat zij na de luchtaanvallen van maandag nog nieuwe aanvallen hebben uitgevoerd op islamistische strijders in het zuiden van Somalië. Somalische regeringsbronnen hadden dat gezegd. Volgens de Amerikaanse regering heeft bondgenoot Ethiopië na maandag wél nog nieuwe aanvallen uitgevoerd op verdreven islamitische strijders.

Ook spreken de Amerikanen tegen dat bij de aanvallen de man gedood is die ervan verdacht wordt het brein te zijn geweest achter de bomaanslagen op de Amerikaanse ambassades in Nairobi en Dar-es-Salaam, in 1998. De Amerikaanse ambassadeur Michael Ranneberger ontkende vandaag ten slotte tegenover de BBC berichten als zouden er burgerslachtoffers zijn gevallen bij de luchtaanval van maandag.

Eind december verdreven Ethiopische troepen samen met de interim-regering van Somalië de moslimmilities die sinds de zomer de macht hadden in een groot deel van het zuiden en in de hoofdstad Mogadishu. Washington steunde het offensief diplomatiek.

De Amerikaanse luchtaanval van maandag, volgens Washington gericht tegen vluchtende Al-Qaeda-terroristen, was het eerste militaire optreden van de VS in Somalië sinds 1994. De aanvallen hebben veel kritiek losgemaakt. De nieuwe secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon, sprak er dinsdag zijn bezorgdheid over uit. Hij zei te vrezen voor burgerslachtoffers en een escalatie van het conflict. Volgende week brengt Ban zijn eerste officiële bezoek aan Washington.

In New York sprak de Veiligheidsraad van de VN gisteren achter gesloten deuren over Somalië. De raad steunt een snelle legering van Afrikaanse vredestroepen in het land. Ook moedigt de raad een dialoog aan tussen alle politieke stromingen in Somalië.

De Russische ambassadeur bij de VN, Vitali Tsjoerkin, deze maand voorzitter van de raad, zei dat de Veiligheidsraad hoge prioriteit toekent aan Somalië en bezorgd is over de humanitaire situatie in het land. (AP, Reuters)