Verdachte bekent doden van Drentse

De 45-jarige Henk van D. uit Nieuw Buinen heeft tegenover de politie bekend dat hij een 12-jarig meisje uit Tweede Exloërmond om het leven heeft gebracht. Dit heeft het Openbaar Ministerie in Assen vanmorgen bekendgemaakt. Wat het motief is van zijn daad en hoe hij het meisje van het leven heeft beroofd, wordt nog nader onderzocht, aldus justitie.

Het slachtoffer fietste 12 december vorig jaar rond zes uur van de manege in Musselkanaal naar haar woning. Een passant trof haar levenloze lichaam aan op de Valtherdijk, een onverlicht landweggetje bij het Drentse Valthermond.

Of de man een bekende is van het meisje wilde het OM vanmorgen niet bevestigen. De man kon worden aangehouden na tips. Getuigen verklaarden dat ze op de bewuste avond een camper hadden zien rijden op het weggetje. Die werd op 15 december op een parkeerplaats in Stadskanaal aangetroffen. De eigenaar werd die dag als verdachte aangehouden. Ook werd huiszoeking verricht in diens woning.

De man ontkende aanvankelijk en verklaarde dat hij en het meisje slachtoffer waren geworden van een ontvoering. Die verklaring heeft hij ingetrokken. Specialisten van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) vonden bloed- en vezelsporen op de camper. Onderzocht wordt of die afkomstig zijn van het slachtoffer, aldus het OM. Of de verdachte het slachtoffertje bij toeval trof op het landweggetje of haar is gevolgd vanaf Musselkanaal kon de woordvoerster niet zeggen. „Er zijn nog veel vraagtekens.” Opvallend was dat de onbeschadigde fiets en tas van het meisje werden teruggevonden op de Dreef bij Musselkanaal, enkele honderden meters van de plek waar ze dood werd aangetroffen. Uit sectie bleek dat ze niet seksueel is misbruikt. De verdachte werd ondervraagd door een hiervoor speciaal opgeleid team van rechercheurs, die werden begeleid door een coach. Op uiterlijk 2 april moet hij voor de rechter verschijnen. Dit wordt volgens het OM vermoedelijk een pro-formazitting, omdat de man nog psychiatrisch moet worden onderzocht in het Pieter Baan Centrum.