Trein ontruimd in spits: te veel passagiers

Een overvolle trein is gisteren ontruimd op station Voorburg omdat niet verder kon worden gereden. De trein was op weg van Gouda naar Den Haag.

Passagier Ed Mansveld was een van de passagiers. „Toen ik op station Zoetermeer instapte was de trein al vol, maar het ging nog net. Bij Ypenburg persten mensen zich in de volle trein, ook al ging dat eigenlijk niet. De conducteur riep nog dat de trein vol zat, maar mensen trokken zich er niks van aan. In de trein was het zo druk, dat er geduwd en getrokken werd om een plekje te bemachtigen.”

Nadat de trein stapvoets naar Voorburg was gereden, werd omgeroepen dat de trein vanwege de veiligheid moest worden ontruimd. „Iedereen die naar Den Haag moest, stapte over op tram 10, waardoor díe weer bomvol raakte. Volgende keer ga ik weer leuk in de file staan op de A12.”

Wie precies opdracht heeft gegeven tot de ontruiming kon de NS gisteren nog niet zeggen. De vervoerder wil de komende dagen gaan uitzoeken wat er precies gebeurd is. „Het zou kunnen dat de verkeersleiding het in samenspraak met de machinist niet meer verantwoord vond, maar dat is pure speculatie”, zegt een woordvoerder. Volgens de NS is de drukte te wijten aan een extreme samenloop van omstandigheden. Door enkele ontsporingen op de Randstad-rail eind vorig jaar, is er al een verhoogd reizigersaanbod op het traject, en daarnaast waren er treinen uitgevallen door een wisselstoring. „Deze gebeurtenis is een grote uitzondering”, aldus de woordvoerder.

Reizigersorganisatie Rover stelt echter dat de drukte op het traject dagelijkse kost is. De combinatie van het veranderde spoorboekje en de problemen met Randstadrail zorgt volgens Rover voor de problemen. „De onvrede heerst al langer onder reizigers die als haringen in een ton worden vervoerd”, aldus een woordvoerder. „Dit kan morgen weer gebeuren. De reizigers zijn al opgefokt voordat ze ingestapt zijn.”