Televisie Voorkeur

actualiteiten

Een vandaag. Reportage over de zeehondencrèche in Pieterburen van Lenie ’t Hart die „de moeder Theresa van de zeehonden” en founding mother van de zeehondencrèche wordt genoemd. Maar geliefd is ze niet. Een groeiend aantal wetenschappers vindt dat Lenie’s crèche meer slechte zaken verricht dan goede. Verder een gesprek met amazone Micky Nijboer over het paardendrama met 170 paarden in november 2006 in Marrum, waarover mogelijk een film wordt gemaakt. Ned.1, 18.20-18.50u.

Netwerk. Aandacht voor het onderzoek naar zedendelinquenten voor de klas. Deze week meldt het ministerie van Justitie dat er de afgelopen 2,5 jaar ten minste 18 leraren voor de klas hebben gestaan die veroordeeld zijn voor zedenmisdrijven. Hoe diepgravend is dit onderzoek eigenlijk? Verder de uitkomsten van het externe onderzoek van de reclassering naar de begeleiding van Julien C., de verdachte van de moord op de 8-jarige scholier Jesse Dingemans. Ned.2, 20.25-20.50u.

Nova. Onder meer aandacht voor het niet ingrijpen van Reclassering Nederland toen de verdachte van de moord op de 8-jarige Jesse uit Hoogerheid, Julien C. in 2004 uit zijn verplichte psychiatrische behandeling wegliep. Verder de plannen van president Bush om nog eens 21.500 militairen naar Irak te sturen en de mogelijk vernielingen van de hevige storm hedenmorgen. Ned.2, 22.15-22.40u.

Documentaire

Koppen. Onder meer een reportage over de grootste en oudste gevangenis van België Merksplas, gelegen midden in de bossen met ruim 600 gevangenen. Een gevangene zei vorige week in De Standaard dat er intimidatie en geweld heerst en dat er gebrek aan begeleiding is. Enkele cipiers zouden er middeleeuwse opvattingen op nahouden. België 1, 21.10-21.45u.

Holland Doc: 49-Up. Slot van een tweeluik waarin regisseur Michael Apted met veertien mensen terugkijkt op hun leven sinds hij ze in 1964 voor het eerst sprak. Om te onderzoeken of bestemming en persoonlijkheid bij de geboorte vastliggen, volgde hij iedere zeven jaar de levens van de betrokkenen. Het werd daarmee de langstlopende reallife-documentaire die ook het verstrijken van de tijd laat zien. Ned.2, 22.40-23.50u.

Colour of war: Total war. Tweede deel van een serie over het verloop van WO II schenkt aandacht aan de Japanse aanval op Pearl Harbor. De niets ontziende oorlog wordt ook in de lucht uitgevochten met zware bombardementen op Londen, Hamburg en Berlijn. België 2 (Canvas), 23.45-0.40u.

Praatprogramma

De wereld draait door. Gast is forensisch fotograaf Gerard Blankerts die vertelt over 20 jaar politiefoto’s van moord, brand en misdaad die gebundeld zijn in het boek Plaats Delict. Verder keeper Ronald Waterreus die AZ en Nederland verlaat om in New York te gaan keepen en radiopresentator Rob Stenders die met een nieuw programma op televisie komt. Ned.3, 19.30-20.25u.

informatief

A life among whales. Bioloog Roger Payne heeft zijn leven gewijd aan de studie van walvissen. Dankzij hem kijkt de wereld nu anders naar deze zoogdieren. National Geographic, 19.00-20.00u.

Street doctor. Reportageserie over vier Britse huisartsen die hun praktijk op straat uitoefenen. In Liverpool sterven de meeste mensen aan longkanker. De levensverwachting van vrouwen is hier lager dan elders in het land. BBC1, 20.00-20.30u.

Did they pay off their mortgage: Dan and Lucy’s story. Aflevering in een serie waarin mensen proberen hun hypotheek in twee jaar af te lossen. Smid Dan Harding en yogalerares Lucy Aldridge hebben schulden opgebouwd en het is elke maand weer een gevecht om de hypotheek op te brengen. BBC2, 20.30-21.30u.

Rare streken: Treasure islands. (Wild Caribbean). Eerste deel van een vierdelige serie over de Caraïbische eilanden. Het Caraïbische gebied toont een rijke variatie van fauna en flora, hagelwitte stranden en kleurrijke landschappen die bevolkt worden door exotische dieren- en plantensoorten. België 2 (Canvas), 20.50-21.45u.

Bill Oddie back in the USA. Programma waarin Bill Oddie samen met komiek John Cleese en Tim Brooke-Taylor door de VS trekt. In New York stuit het drietal op een stel wasberen die vuilnisbakken aan het plunderen zijn. Op 5th Avenue blijken enkele haviken te huizen. BBC2, 21.30-22.00u.

The truth about food: How to be healthy. Serie over de invloed van voedsel op ons leven. Negen fastfoodjunks leven twaalf dagen op fruit en twee truckers hebben een pil nodig om in beweging te komen. BBC2, 22.00-23.00u.

Jeugd

Het Klokhuis. In deze aflevering van het jeugdprogramma de Rotterdamse kunstenaar Henk Tas die onder andere fantasiefoto’s van Elvis Presley maakt en allerlei soorten speelgoed gebruikt. Ned.3, 18.23-18.45u.