Televisie Film van de Dag

Starship Troopers. Met een budget van meer dan 100 miljoen dollar en militaire precisie in de filmtrucage maakte Paul Verhoeven van zijn zesde Amerikaanse film een spektakel dat de jonge massa inpakt. Het is een satire op de clichés van het genre van de oorlogsfilm, een vernietigende fantasie over de consequenties van de Pax Americana. Verhoeven gebruikt de beeldtaal van Leni Riefenstahl en het hele Amerikaanse leger draagt Wehrmachtuniformen en de inlichtingendienst lange leren SS-jassen. Het leger rekruteert onder middelbare scholieren. Het slimste en knapste meisje wordt piloot, haar minder begaafde aanbidder komt niet verder dan de infanterie en de nerd wordt kolonel in de spionageafdeling. Gedrild en gehersenspoeld komen de oude schoolvrienden elkaar tegen in de oorlog die losbrandt, tussen de Federatie en reusachtige insecten van een andere planeet.

(Paul Verhoeven, 1997, VS), Veronica, 21.30-23.45u.André Waardenburg

    • André Waardenburg