‘Stichting Arcelor was geen barrière’

De Nederlandse stichting die vorig jaar door het Europese staalconcern Arcelor werd opgericht, was niet bedoeld als beschermingsmaatregel tegen een vijandige overname door Mittal Steel. Dat betoogden de advocaten van Mittal vanmorgen in een kort geding voor de Rotterdamse rechtbank.

Arcelor richtte in april 2006 de Strategic Steel Stichting op, waarin alle aandelen van het kort daarvoor overgenomen Canadese staalbedrijf Dofasco werden ondergebracht. Arcelor kocht Dofasco na een overnamestrijd met het Duitse ThyssenKrupp. Arcelor was intussen zelf overnamedoelwit van Mittal Steel, dat met ThyssenKrupp had afgesproken Dofasco na de overname van Arcelor door te verkopen. Het onderbrengen van Dofasco in een Nederlandse stichting werd algemeen beschouwd als een poging van Arcelor om een overname door Mittal te bemoeilijken. Mittal zette de overname van Arcelor desondanks door.

Intussen is Dofasco nog altijd niet verkocht aan ThyssenKrupp, omdat de Strategic Steel Stichting weigert de aandelen Dofasco af te stoten. ThyssenKrupp eiste gisteren in een kort geding dat Arcelor binnen twee weken een procedure begint tegen zijn eigen stichting om de verkoop van Dofasco aan ThyssenKrupp alsnog doorgang te laten vinden. Arcelor weigert dat.

Mittal kan daardoor in de problemen komen bij de Amerikaanse mededingingstoezichthouder, omdat die alleen akkoord gaat met de overname van Arcelor door Mittal als Arcelor Dofasco afstoot. Volgens de advocaten van Mittal heeft Arcelor de aandelen van Dofasco ondergebracht in de stichting om ervoor te zorgen dat Dofasco na overname door Mittal niet verkocht zou kunnen worden.

Dofasco is van strategisch belang voor Arcelor, aldus het bedrijf. De advocaten van Mittal betogen dat Mittal alles in het werk heeft gesteld om Arcelor ertoe te bewegen om Dofasco door te verkopen.