regio keuze

J.H. Isings
J.H. Isings

BLOEMENDAAL

Literatuur in de duinenOp 15 januari (20u15) komt Gerbrand Bakker naar Bloemendaal voor een optreden bij ‘Literatuur in de duinen’, het interviewprogramma van Boekhandel Bloemendaal en psychiater Bram Bakker.

Aula van de Hartenlustschool aan de Vijverweg 31. Inl/res: 023-5266277& www.literatuurindeduinen.nl

HAARLEM

Walden RevisitedToen zelfbenoemd ‘stand-up philosopher’ Laura van Dolron een jaar geleden in een depressie belandde, las ze het boek Walden van de 19de-eeuwse Amerikaanse schrijver Henry Thoreau, waarin deze een idyllische retraite in de natuur beschrijft. In de monoloog Walden revisited gaat zij het debat aan met deze invloedrijke idealist (schrijver Frederik van Eeden noemde bijvoorbeeld zijn experimentele kolonie ‘Walden’), waarin zij striemende maatschappijkritiek afwisselt met alles afbrekende relativeringen. Lizzy Timmer speelt haar slaafse alter-ego.

11 jan Toneelschuur, Lange Begijnestraat 9. Inl 023-5173910 of www.toneelschuur.nl.

Painting in HaarlemVorige maand werd in het Frans Hals Museum de langverwachte catalogus oude schilderkunst gepresenteerd, een boekwerk van 800 pagina’s waar vele jaren aan gewerkt is. In een speciale foyerpresentatie worden de schijnwerpers gericht op de totstandkoming van de catalogus. Getoond worden documenten die van belang waren voor het bronnenonderzoek, zoals ledenlijsten van het Sint-Lucasgilde, trouwregisters en gerechtelijke stukken.

Een nieuwe schilderijencatalogus t/m 25 maart in de foyer van het Frans Hals Museum, Groot Heiligland 62, Haarlem. Di t/m za 11-17u, zo 12-17u. Inl: www.franshalsmuseum.com

LEIDEN

August, August, AugustDe Paardenkathedraal voert August, August, August op, een toneelstuk van de Tsjech Pavel Kohout, over de strijd tussen een kinderlijke clown en een harde circusdirecteur. In de regie van Dirk Tanghe botst de vulgariteit van het circusvermaak met de gevoeligheid van het clowntje. De groteske speelstijl herinnert aan eerdere uitbundige Tanghe-regies. De spelers houden de overdrijving goed vol. Het resultaat is een krachtige allegorie over de beproevingen van de piste die het leven is.

20 jan Leidse Schouwburg, Oude Vest 43. Inl 071-516 3899 of www.leidseschouwburg.nl.

Rapenburg Muziekdagen Op vier zaterdagen in januari en februari volgen jonge, talentvolle musici een masterclass tijdens de Rapenburg Muziekdagen. Dit jaar staat klassieke muziek centraal: cello, een dag van het koper (trompet,tuba, trombone en hoorn), een dag van het riet (klarinet, fagot en hobo) en harp. Docenten van het Haagse Koninklijk Conservatorium verzorgen in samenwerking met docenten van de Muziekschool Leiden en Omstreken het programma.

Rapenburg Muziekdagen, Rapenburg 22. Het programma begint steeds om 13u en eindigt om 16u. Elke zaterdag staat één instrument centraal. De Rapenburg Muziekdagen zijn gratis toegankelijk. Za 13 jan cello. Inl 071-52718 04, e-mail: rhm.vanderpoel@kunsten.leidenuniv.nl

OEGSTGEEST

Bibliotheek ThysianaProf. dr. P.G. Hoftijzer, hoogleraar boekgeschiedenis aan de Universiteit Leiden en curator van de Bibliotheca Thysiana, verzorgt op 17 januari (20u15) een lezing met lichtbeelden: Bibliotheca Thysiana, parel aan het Rapenburg.

Gemeentecentrum, Lange Voort 9. Inl: 071-5237165 & www.ko-oegstgeest.nl

UTRECHT

Abke HaringDe jonge Nederlandse actrice Abke Haring is in eigen land nauwelijks bekend, maar in Vlaanderen geniet ze faam in vooruitstrevende kunstkringen. Ze maakte vier stukken die even hermetisch en kaal als eensluidend van thema zijn: de worsteling van een dochter met de geestelijke aftakeling en dood van een dominante moeder. Na de striemende woordenregen van de eerste delen, laat Hoop voor het eerst een kiem van berusting zien. Na minutenlange duisternis komt Haring op als spichtig meisje in een kort onderjurkje. Ze slingert een benzinemotor aan. Als Haring tot vijf keer toe „Ik wil ranja! Met een rietje!” uitspuwt, is onduidelijk of het om een jeugdherinnering van de dochter gaat, of om een uitbarsting van de kindse moeder. Moeder en kind wisselen van rol.

11-12 jan Kikker, Ganzenmarkt 40. Inl 030-2319666 of www.theaterkikker.nl

Rapenburg Muziekdagen 2007

BEELDENDE KUNST

Althea ThaubergerAlone Again (In the Likeness of Life) is de eerste Europese solotentoonstelling van de Canadese Althea Tauberger. Ze laat in BAK vijf video- en audiowerken zien als resultaat van haar samenwerking met diverse groepen en gemeenschappen. Zo liet ze onder meer Amerikaanse jongeren optreden in haar films.

Althea Thauberger. 14 jan t/m 25 febr in BAK, Lange Nieuwstraat 4, Utrecht. Wo t/m za 12-17u, zo 13-17u. Inl: www.bak-utrecht.nl

De bijbelBlokker, Blokker & Blokker (Jan, Jan Jr. & Bas) vertellen 16 januari (19u30) over hun boek Er was eens een God waarin zij de hele bijbelse geschiedenis toegankelijk maken, met gebruikmaking van de welhaast klassieke schoolplaten van J.H. Isings.

Selexyz Broese, Stadhuisbrug 5. Res: 030-2332500 & www.selexyz.nl

Muzikale rondleidingMuseum Catharijneconvent is ingrijpend verbouwd en heeft vorig jaar september haar poorten weer geopend.

Rond de collectie 17de eeuwse schilderkunst en de presentatie over Bijbelse vrouwen in de kunst vertelt Wil van der Mark zondag 14 januari verhalen over goede en slechte zaken.

Anne Nies Keur en Helma Hartman van Clara Oscura zingen liederen in kostuums die ontworpen zijn naar schilderijen uit de zeventiende eeuw.

Muzikale rondleiding zo 14 jan van 14-16u in het Catharijneconvent, Lange Nieuwstraat 38. Deelname €9 excl museumtoegang. Res 030-2304508 (s’ avonds antwoordapparaat) 06-20122959 info@oculare.nl .