Prijs van koophuis 3,7 pct gestegen

De huizenprijzen blijven stijgen. Vorig jaar steeg de gemiddelde prijs van een koopwoning met 3,7 procent tot 241.000 euro. Dat blijkt uit gegevens die de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) vandaag publiceerde. Voor 2007 verwacht de NVM een prijsstijging van 5 procent.

De betaalbaarheid van koopwoningen is in 2006 verslechterd. Dat komt niet alleen door hogere woningprijzen, maar ook door de hogere hypotheekrente. De gemiddelde vijfjaarshypotheekrente steeg van 3,7 procent in 2005 naar 4,3 procent in 2006.

Het belangrijkste probleem voor starters op de woningmarkt is echter niet een gebrek aan aanbod van betaalbare woningen, maar een gebrek aan geschikte woningen die ook betaalbaar zijn, aldus de NVM. „Voor een aantrekkelijke tussenwoning op een leuke locatie staan de mensen in de rij, wat de prijzen opdrijft”, zegt waarnemend NVM-voorzitter Wim van Kampen. „Weliswaar zijn woningen rond de 160.000 euro ook in de Randstad zeker te vinden, maar die woningen staan niet in de wijken waar veel mensen willen wonen.” In aantrekkelijke wijken in de Randstad kunnen starters volgens de makelaarsvereniging alleen appartementen kopen, zelfs als ze een bovenmodaal jaarinkomen van 36.000 euro hebben.

De NVM ziet investeren in binnensteden als de beste manier om de positie van starters te verbeteren. Het gaat dan om het verhogen van de kwaliteit van de woning en de woonomgeving.

De NVM denkt niet dat banken minder hoge hypotheken gaan verstrekken. Recentelijk ontstond hier ongerustheid over naar aanleiding van een strengere gedragscode die Nederlandse banken dit jaar zijn gaan gebruiken. Gevolg van deze gedragscode zou zijn dat huishoudens maximaal 4,5 maal hun bruto jaarinkomen kunnen lenen.