POP

Het trio A Balladeer. Foto Maarten Corbijn
Het trio A Balladeer. Foto Maarten Corbijn Corbijn, Maarten

NoorderslagweekendDe Groningse popkermis Eurosonic/Noorderslag brengt meer dan 170 acts, bands en solisten te veel om op te noemen. Veel van hen staan in zalen die net iets te te krap zijn voor hun status of voor de nieuwsgierigheid die ze opwekken. De kritische beschouwer kan zich afvragen hoe veel zin het heeft om uit Engeland of Italië naar Groningen af te reizen, waar een optreden onder dreigt te sneeuwen in de enorme massaliteit en overkill aan nieuwe namen. De muzikanten zelf zijn zonder uitzondering blij met de mogelijkheden die Eurosonic als showcase-festival biedt: aandacht in de pers, de mogelijkheid om boekers, mediamensen en platenmaatschappij-vertegenwoordigers uit heel Europa te bereiken en een publiek dat bereid is om soms urenlang in de rij te staan voor bands die op eigen kracht elders in het land nog geen zaal zouden vullen. Veel van die bands zijn ook meteen weer vergeten, als ze aan een spraakmakend Eurosonic-optreden geen tour door de rest van Nederland of een herhalingsoptreden op Pinkpop of Lowlands kunnen vastknopen. Noorderslag in alle hoeken en gaten van zalencomplex De Oosterpoort vormt op zaterdag het traditionele overzicht van de stand van zaken in de Nederlandse popmuziek, met de uitreiking van de Popprijs en succes-bevestigende optredens van Johan, Ilse de Lange en Kraak & Smaak in de grote zaal. Het trio A Balladeer, deze week uitgeroepen tot Zilveren Harp-winnaar en bekend van de single Swim with Sam, staat zaterdag om 22u30 uur in de 3FM-zaal op Noorderslag.

11, 12 en 13 jan op diverse locaties in de Groningse binnenstad. Inl over het programma www.noorderslag.nl