Polderman zegt het in de liedjes

Cabaret: Polderman, door Katinka Polderman. Gezien: 9/1 in de Stadsschouwburg, Utrecht. Tournee t/m 25/5. Inl. 071-5133985 & www.harrykies.nl

Tussen twee gitaren, een piano, een paar lege Duvel-kratjes en een hond die zich in een gitaarkoffer heeft genesteld, speelt Katinka Polderman haar eerste soloprogramma. Twee jaar geleden won ze het Leids Cabaretfestival, waar vooral haar grappige liedjes en droogkomische presentatie werden geprezen. Volgens jury èn publiek was ze de beste. En nu vormen die beide kwaliteiten de basis voor Polderman: een voorstelling die vooral over de liedjes gaat.

Katinka Polderman (25) schrijft nummers die vaak doen denken aan het vrolijk-verongelijkte repertoire van Jeroen van Merwijk. „Ik hoop dat ik nooit doodgeslagen word”, zingt ze bijvoorbeeld - om in de daaropvolgende regels uit te leggen dat er anders wellicht zo’n stille tocht aan haar zou worden gewijd, met meelopende schoolkinderen „die krijgen een project van dat het erg is.” Een ander nummer begint eveneens intrigerend: „Als je homo bent dan mag je zo veel meer”, want hetero’s mogen nooit bloot op zo’n boot in de grachten. Voorts bezingt ze haar afkeer van andermans kinderen: „Ze schreeuwen om het hardste: ik ben vijf ’t wordt tijd voor een klein brandje in het kinderdagverblijf.”

Er is een sardonische ode aan hitzangeres Christina Aguilera, omdat haar sexy bedoelde optreden de vrouwenemancipatie weer een paar eeuwen heeft teruggedraaid. En er is nog veel meer. Het zijn liedjes waarin telkens weer een gek zinnetje, een verrassend beeld of een onverwachte wending opduikt. Wat ze tussen die nummers door te berde brengt, maakt echter minder indruk. Haar ietwat slome voordracht lijkt het voorbeeld van Kees Torn te volgen, maar mist diens spitsvondige spel met de logica. Meer dan een trage aankondiging van het volgende lied zijn haar praatjes soms niet. Zelf zegt ze, niet ten onrechte, „dat ik wat achteloos voor me uit sta te mompelen.” Goed dus dat er dan weer een nieuw liedje komt.

    • Henk van Gelder