Paris je t’ aime

Hoe typeer je een film waar 22 regisseurs aan hebben meegewerkt en die uit zeventien korte schetsen bestaat, zeg vijf minuten per filmpje? Dat is even zinloos als in zeventien filmpjes proberen heel Parijs te vangen. Paris je t’aime is de wat dweperige titel van een omvangrijk project waar interessante regisseurs aan meewerkten zoals de gebroeders Coen, Tom Tykwer, Walter Salles, Gus van Sant, Alexander Payne en even interessante acteurs als Gena Rowlands, Gérard Depardieu, Marianne Faithful, Natalie Portman, Elijah Wood en Steve Buscemi.

Er zitten prachtige en ergerlijke filmpjes tussen, maar samen krijgen ze een soort authentieke sfeer. De broers Coen, bijvoorbeeld, zetten Steve Buscemi in een metrostation en laten hem getuige zijn van een knallende ruzie tussen meisje en jongen. Zijn behoefte om goed te doen helpt niemand en wel het minst van alles hemzelf. Typerend voor de Coen broers, typerend voor Buscemi. Heel sureëel en met oog voor de schoonheid van het alledaagse. Maar dit is maar één schetsje en een van de pareltjes uit Paris je t’aime .

Regie: Olivier Assayas tot Nobuhiro Suwa. Met: van Fanny Ardant tot Elijah Wood. In: Tuschinski, Amsterdam; Lux, Nijmegen; Lantaren/Venster, Rotterdam.