‘Overvolle treinen geen uitzondering’

Overvolle treinen, met name in de spits, zijn geen uitzondering. Dat zegt reizigersvereniging Rover. Gisteren werd een stampvolle trein bij station Voorburg ontruimd nadat passagiers in ademnood kwamen.

„Op veel plekken in het land kampt NS structureel met capaciteitsproblemen”, zegt Kamerlid voor het CDA Eddy Van Hijum. Reizigersvereniging Rover onderschrijft dat. Beleidsmedewerker Tim Boric: „Sinds de invoering van de nieuwe dienstregeling is er een aantal trajecten dat permanent kampt met overvolle treinen.” Eén daarvan is de stoptrein tussen Gouda en Den Haag.

Gisteren tijdens de ochtendspits ontruimde de NS op dat traject een trein bij station Voorburg. Omdat een aantal andere treinen wegens een wisselstoring was uitgevallen, werd er door de trein een aantal extra stops gemaakt.

Ed Mansveld was een van de passagiers: „Toen ik op station Zoetermeer instapte was de trein al vol, maar het ging nét. Bij Ypenburg persten mensen zich in de volle trein, ook al ging dat eigenlijk niet. De conducteur riep nog dat de trein vol zat, maar mensen trokken zich er niets van aan. In de trein werd geduwd en getrokken om een plekje te bemachtigen.” Nadat de trein naar Voorburg was gereden, werd omgeroepen dat de trein vanwege de veiligheid ontruimd moest worden.

Volgens de NS en het ministerie van Verkeer en Waterstaat gaat het om een „incident”. Een combinatie van het niet rijden van RandstadRail – sinds twee ontsporingen in november wordt er niet meer van en naar Zoetermeer gereden – en de wisselstoring, zorgden voor „een hele vervelende samenloop van omstandigheden”, aldus een woordvoerder van NS.

Rover erkent dat er gisteren sprake was van een uitzonderlijke situatie, maar de drukte is geen incident. Sinds de jaarwisseling ontving de reizigersvereniging „ruim 450” klachten over de nieuwe dienstregeling. Volgens Rover heeft de NS al een aantal maatregelen genomen om de drukte tegen te gaan, maar zeker nog niet voldoende. Van Hijum gaat om opheldering vragen aan de voor de NS verantwoordelijke staatssecretaris Schultz (Verkeer en Waterstaat, VVD). „De NS moet aan een norm van zitplaatsen voldoen. Het is onacceptabel als hieraan niet voldaan wordt.”

Er gaan geruchten dat passagiers vochten tijdens de ontruiming. Boric: „Er waren strubbelingen, maar over vechtpartijen hebben we niets gehoord.”