Ontslag na fouten toezicht verdachte

Reclassering Nederland ontslaat twee medewerkers van de Unit Den Haag, een derde is van haar functie ontheven. De maatregel is genomen omdat de drie „ernstige fouten” hebben gemaakt bij het toezicht op Julien C., de verdachte van de moord op Jesse. Deze 8-jarige jongen werd op 1 december om het leven gebracht in zijn school in Hoogerheide.

In 2003 veroordeelde de rechtbank van Breda Julien C. (22) tot twee jaar cel (waarvan een half jaar voorwaardelijk) voor een gewapende overval op een supermarkt. Ook werd hij verplicht tot een psychiatrische behandeling. Julien C. brak die therapie na acht sessies af. Een reclasseringsambtenaar ging daarmee afgelopen zomer akkoord.

Volgens Reclassering Nederland had dat nooit mogen gebeuren. De reclasseringsambtenaar had een second opinion moeten vragen aan een collega en de zaak moeten voorleggen aan het Openbaar Ministerie, omdat Julien C. nog in zijn proeftijd zat. De verdachte had dan teruggestuurd kunnen worden naar de gevangenis.

Volgens een woordvoerster van Reclassering Nederland heeft haar organisatie de affaire intern onderzocht en geconcludeerd dat de reclasseringsambtenaar, een medewerkster en hun directe baas „alle afspraken, regels en protocollen” hebben genegeerd. „Bij mijn weten is het de eerste keer dat zo hard wordt ingegrepen bij de Reclassering Nederland”, zegt ze, doelend op de twee ontslagen.

Op verzoek van Reclassering Nederland heeft oud-procureur-generaal Dato Steenhuis een extern onderzoek verricht naar de gang van zaken bij de begeleiding van Julien C. „We wilden een tunnelvisie voorkomen”, aldus de woordvoerster.

„Steenhuis heeft wekenlang alle dossiers doorgenomen, en uitgebreid gekeken of wij dingen over het hoofd hebben gezien of verkeerd hebben ingeschat.” De conclusies van Steenhuis komen overeen met de resultaten van het interne onderzoek van Reclassering Nederland.

Directeur Sjef van Gennip van Reclassering Nederland heeft vergaande maatregelen aangekondigd om herhaling van de fouten binnen zijn organisatie te voorkomen.