Om naar uit te kijken

TONEEL

Intra-MurosToneelgroep Amsterdam brengt Intra-Muros, een nieuw muziektheaterstuk van Peter Verhelst over de Italiaanse cineast Pasolini, die werd vermoord door een schandknaap. Verhelst laat echo’s van Pasolini’s sadistisch-decadente film Salò of de 120 dagen van Sodom doorklinken. Hugo Koolschijn speelt Pasolini, geflankeerd door Kitty Courbois. Componist en regisseur Eric Sleichim maakt een compositie voor het Bl!ndman strijkkwartet, het Bl!indman vocaal kwartet en contratenor Jonathan de Ceuster.

Prem 12 jan Concertgebouw Brugge. Tournee t/m 8 mei. 020-5318484 www.toneelgroepamsterdam.nl

DANS

DerwisjenIn het Amsterdamse Muziektheater zijn De Wervelende Derwisjes van Damascus te zien: soefi-dansers die een rituele dans uitvoeren waarbij ze razendsnel om hun as draaien, met de rechterhand naar het goddelijke en de linker naar de aarde. Het Ensemble Al-Kindî van Julien Jâlal Eddine Weiss begeleidt ze met klassiek Arabische muziek. De ceremonie wordt geleid door Sheihk Hamza Shakkûr, Koranlezer van de Grote Moskee in Damascus.

13-14 jan. Muziektheater, A’dam. Inl. 6255455, www.gastprogrammering.nl

FOTOGRAFIE

Plaats Delict Amsterdam Voor Plaats Delict Amsterdam kreeg het Foam de unieke kans om beeldmateriaal te selecteren uit het archief forensische fotografie van de Amsterdamse politie. De foto’s uit de periode 1965-1985 zijn nooit eerder gepubliceerd of openbaar te zien geweest. Veel van de foto’s tonen het plaats delict: de plek waar een lijk is gevonden, brand heeft gewoed of een ongeluk is gebeurd. Het zijn stuk voor stuk onaangename foto’s, vol bloederige details, die toch intrigeren.

Foto’s uit het politiearchief 1965-1985. 13 jan t/m 25 febr in Foam, Keizersgracht 609, Amsterdam. www.foam.nl

KLASSIEK

EckardsteinClaus Peter Flor dirigeert het Residentie Orkest deze week drie keer in een concert met het Pianoconcert van Schumann, gespeeld door Severin von Eckardstein, ooit winnaar van het Brusselse Koningin Elisabethconcours. Verder: de ouverture Ein Sommernachtstraum van Mendelssohn en de Symfonie nr 7 van Beethoven.

Res. Orkest: 18 jan 20u15 MC Vredenburg Utrecht res 030 2314544; 20 jan 20u15 en 21 jan 14u15 Dr. Anton Philipszaal Den Haag, res. (070) 8800333

JAZZ

YPF Pianoconcours De Young Pianist Foundation organiseert voor de eerste keer ook een pianoconcours voor jazz, voor pianisten tussen de 13 en 27 jaar. Ze spelen allen drie stukken, waarvan één eigen werk en ten minst één solostuk. Van de zes finalisten mag de uiteindelijke winnaar een cd opnemen voor het label Gramercy Park Music van jazzpianist Michiel Borstlap, tevens jurylid.

14 jan 13u BIMhuis, Piet Heinkade 1, Amsterdam. www.pianoconcours.nl