Olie stroomt weer door Wit-Rusland

Na een impasse van drie dagen pompt Rusland weer olie via Wit-Rusland naar Europa. Het geïsoleerde Wit-Rusland schrok gisteren van de dreiging van een handelsoorlog met zijn bondgenoot Rusland en deed concessies.

Maandag legde Rusland zijn olie-export via hoofdpijpleiding Droezjba (Vriendschap) stil wegens een dispuut met het buurland. Wit-Rusland eiste 45 dollar (34,70 euro) transitbelasting op elke ton doorgevoerde Russische olie, als represaille voor een Russische prijsverdubbeling voor gas en een exportheffing op olie. Vorig jaar verdiende Wit-Rusland 2,7 miljard euro met gratis import, bewerking en export van Russische olie.

Het Russische olieleidingbedrijf Transneft draaide maandag de oliekraan dicht toen Wit-Rusland illegaal olie uit de Droezjba begon te tappen. Dit leidde tot felle reacties van de EU, die vindt dat Moskou zijn afnemers beter dient te informeren. Rusland stelt dat het een geval van overmacht is.

Gistermiddag maakte de Wit-Russische president Loekasjenko na een telefoongesprek met zijn Russische ambtgenoot Poetin bekend dat zijn transitheffing van de baan is. Over Russische tegemoetkomingen is nog niets bekend. De Wit-Russische premier vliegt vandaag naar Moskou voor gesprekken; hij verwacht dat Rusland wel andere sancties opheft, zoals de huidige importstop op Wit-Russische suiker.

Vanochtend verklaarde de woordvoerder van Transneft dat Wit-Rusland 79.000 ton illegaal afgetapte olie heeft geretourneerd en Rusland daarom weer olie naar Europa pompt.

Zo lijkt een nieuwe energiecrisis afgewend. Vorig jaar was de EU in januari drie dagen van Russisch gas verstoken na een prijsdispuut tussen Rusland en transitland Oekraïne. Daarna gingen stemmen op om de afhankelijkheid van de onbetrouwbaar geachte leverancier Rusland te verminderen.

De jongste crisis heeft volgens EU-commissaris Piebalgs (Energie) het vertrouwen in Rusland verder ondergraven.