Luciano Berio

Luciano Berio (1925-2003) maakte zich bij instrumentalisten beroemd en berucht met zijn Sequenza’s. Deze solostukken verlangen het uiterste van de uitvoerende. Berio verlegde steeds weer de grenzen van wat op één instrument mogelijk werd geacht, vanuit een paradoxaal streven naar een meerstemmige muziek.

Drie jaar na zijn dood verschijnen de Sequenza’s nu, met alle andere solowerken, integraal op driedubbel-cd. Haast als een testament, want van alles waar Berio zich ooit mee bezig heeft gehouden, is wel íets in de Sequenza’s terechtgekomen. Theater (Sequenza V voor trombone), poëzie (Sequenza III voor vrouwenstem), zelfs niet-Westerse muziek (Sequenza XIV voor cello).

Het meest karakteristiek blijven echter de eindeloos inventieve klankverkenningen, waardoor elk instrument volkomen a-stereotiep tot zijn recht komt. De felle uithalen en vuile vegen in de harp (Sequenza II), de ademloos glijdende fagot (Sequenza XII) – vóór Berio had nog niemand ze zo gehoord.

Alle werken worden gespeeld (en in één geval gezongen) door uitmuntende musici: verzorgd, en met een virtuositeit die in dienst staat van muzikale welsprekendheid. Daardoor is deze uitgave een document van grote historische waarde.

Jochem Valkenburg

Complete Sequenzas & Works for Solo Instruments. Mode 161/3 (3CD)

    • Jochem Valkenburg