Koppen koffie verminderen lichte spierpijn

Mensen met matige spierpijn doen er goed aan een paar koppen koffie te drinken. Onderzoek van Amerikaanse bewegingswetenschappers bij negen vrouwelijke studenten wijst daarop.

De vrouwen hadden de helft minder spierpijn met een cafeïnepil dan met een namaakmiddel. Bewegingswetenschappers van de University of Georgia melden deze resultaten in het februarinummer van het specialistische Journal of Pain. De onderzoekers dienden de studentes eerst elektrische prikkels toe om hun dijspieren kunstmatig te laten samentrekken, voldoende om de dagen daarna matige spierpijn van te krijgen. De volgende dag moesten de proefpersonen een maximale en submaximale krachtsinspanning leveren met hun dijspieren en daarna op een schaal van honderd aangeven hoeveel spierpijn ze hadden. Het hele experiment werd een uur later herhaald maar nu nadat de deelneemsters volgens het toeval eerst een cafeïnepil of een placebopil hadden geslikt. De dag daarna opnieuw maar nu met de andere pil.

Na cafeïne bleek de spierpijn bij maximale belasting 48% minder dan met de placebo. Bij de submaximale test was dit 26% minder. Cafeïne is daarmee volgens de onderzoekers werkzamer tegen spierpijn dan bekende pijnstillers als naproxen en aspirine.

Voor het experiment kozen de onderzoekers deelneemsters die normaal nauwelijks koffie dronken: gemiddeld 55 milligram cafeïne per dag, minder dan een kopje. Het is daarom niet zeker of de pijnstillende werking van cafeïne ook geldt voor gewone koffiedrinkers. Ook moet worden aangetoond dat het effect bestaat bij mannelijke proefpersonen (de onderzoekers kozen voor alleen vrouwen om in ieder geval over één geslacht iets te kunnen zeggen). Het onderzoek is gedegen, maar te klein om definitieve conclusies uit te trekken.

Het pijnstillend effect van cafeïne was meetbaar ondanks relatief lage pijnscores – de studentes duidden hun spierpijn na de eerste dag aan met 24 op een schaal van 100. Na cafeïne daalde dit naar 12,7, bijna een halvering.

    • Bart Meijer van Putten