‘Je wandelt gewoon van de ene zaal naar de andere’

Vandaag begint het Groningse festival Eurosonic. Programmeur Robert Meijerink, boeker Ron Euser en de band zZz verwachten er veel van.

Het Groningse festival Eurosonic met korte optredens van popgroepen is in dertien jaar uitgegroeid tot een Europese etalage van muzikaal talent. Op twee avonden treden 170 – uitsluitend Europese – bands op voor een publiek van programmeurs, boekers, managers en een klein gedeelte ‘gewone’ muziekliefhebbers. Tijdens deze ‘showcases’ worden hier nieuwe talenten ontdekt. Vorig jaar kwamen 10.000 mensen kijken.

„Eurosonic is het grootste en best bezochte showcase-festival voor Europese bands”, zegt programmeur Robert Meijerink. „Andere festivals richten zich alleen op lokaal talent, zoals Bylarm in Noorwegen en The Great Escape in Brighton.” Eurosonic krijgt via de website veel aanvragen van bands. Meijerink: „Ze weten dat het veel aandacht oplevert. Want de organisatie en financiering wordt gesteund door de ETEP (European Talent Exchange Program) en de EBU (European Broadcasting Union): met uitzendingen op radio en tv, in allerlei landen.”

Uit het aanbod maakt programmeur Meijerink een scherpe keuze. „Ik richt me op de echt onbekende muzikanten die een duwtje in de rug kunnen gebruiken. Maar ik krijg ook verzoeken van grotere bands die hier hun carrière nieuw leven hopen in te blazen. Soms mag een bekende band komen, zoals dit jaar The Magic Numbers. Daardoor kan het publiek zien voor welk soort muziek we staan.”

De groepen komen dit jaar uit twintig landen. Ook de Baltische Staten en Griekenland zijn vertegenwoordigd. Groot-Brittannië is natuurlijk altijd belangrijk, maar volgens Meijerink komen er de laatste tijd ook veelbelovende bands uit Scandinavië. „Dat zag je aan het succes van Kaizers Orchestra en Saybia.” Hij verwacht ook veel van Franse groepen als Fancy, Stuck In The Sound, Poni Hoax en de Ed Banger Label Night.

Ron Euser, boeker van concertorganisator Mojo: „Ik vind Eurosonic – naast SXSW in Austin, Texas – het meest veelzijdige en best georganiseerde festival voor nieuwe alternatieve muziek. Dat alles op loopafstand is, is ook een groot voordeel. Je hebt nog een dergelijk festival in New York, het CMJ. Maar daar lukt het je hoogstens om twee of drie concerten per avond te bezoeken. In Groningen wandel je gewoon van de ene zaal naar de andere.”

Euser ziet de kwaliteit van het festival steeds hoger worden. „De muzikanten komen niet meer in krakkemikkige busjes en hebben soms zelfs een geluidsman bij zich. Ik zoek bands die ik later nog eens kan laten komen voor optredens. Ik verwacht nu veel van de Zweedse band Loney, Dear en het Noorse 120 Days, en ik ga zeker kijken bij Digitalism uit Duitsland en Julie Feeney uit Ierland. „Ik bereid me voor door cd’s te luisteren of via MySpace me al een idee te vormen. Er is zoveel, je moet tevoren een route uitstippelen. Soms kom je op straat iemand tegen die roept ‘Je moet dáár gaan kijken’, en dat blijkt dan een gouden tip.”

Björn Ottenheim, zanger/drummer van de Amsterdamse band zZz: „Wij hopen dat er boekers van buitenlandse festivals bij ons komen kijken. Dat kun je op Eurosonic mooi regelen. Internationale erkenning is te gek; Nederland is ook maar Nederland. Hoe meer je kunt spelen hoe beter je er van kunt leven. Onze cd is nu in veel Europese landen te krijgen, en we spelen al vaak in het buitenland. Om dat uit te breiden gaat onze manager nu lobbyen om veel mensen van platenlabels en festivalprogrammeurs naar ons optreden te krijgen. Het echte zakendoen gaat buiten ons om. Dat kunnen wij helemaal niet. Het is wel even leuk om na afloop een babbeltje te maken en complimenten in ontvangst te nemen. Maar het belangrijkste is dat we daar een supervette show neerzetten. Dan komt de rest ook wel goed.”

Het programma staat op www.eurosonic.net

    • Hester Carvalho