‘Je hebt toch al een iPod?’ ‘Ja, maar niet in mijn telefoon’

‘De iPhone is er”, zei mijn vriend vanachter zijn laptop. „Van Apple.”

„O, die ga ik kopen”, zei ik meteen.

Hij lachte me uit. „Je weet nog niet eens wat voor telefoon het is.” Nee, dat wist ik niet, maar soms hoef je niet te weten wat iets is om het acuut te willen kopen. Sterker nog, hoe meer je over iets te weten komt, hoe minder acuut je het meestal wilt kopen. Daarom ben ik tegen de Consumentengids (al is het een heerlijk blad, met al die tabellen en feitjes). De Consumentengids is eigenlijk de anti-Consumentengids, want na je verdiept te hebben in zevenentachtig verschillende staafmixers wil je nooit meer aan een staafmixer beginnen.

Apple-producten wil ik altijd acuut kopen, zonder diepte-informatie. Het helpt dat ze mooi zijn, en goed. Ook helpt het dat ze constant in nieuwe kleuren uitkomen, zoals sleek black. Dat is toch beter dan ‘zwart’.

Toen mijn vriendin P. ook over de iPhone begon, zei ik weer: „Die ga ik kopen.”

„Waarom?”

„Omdat hij heel handig is. Er zit ook een iPod in.”

„Maar je hebt toch al een iPod?”

„Ja, maar niet in mijn telefoon.”

„Precies, je hebt dus al een telefoon.”

„Ja, maar niet in mijn iPod. Je kunt er ook speelfilms op bekijken.”

„En de batterij dan? Gaat die niet snel op als je de hele tijd belt en films kijkt?”

„Eh, nee. Ik weet zeker dat er een heel... bijzondere batterij in geïntegreerd zit.” Geïntegreerd, dat klonk goed.

„En de toetsjes? Zijn er niet te veel toetsjes, met al die functies?”

„Nee, de toetsjes zitten op het scherm. Touch, eh, toetsjes!” Dit wist ik toevallig.

„Maar als je dan speelfilms gaat kijken, kun je de toetsjes niet aanraken.”

„Ja, maar daar is vast iets op gevonden. Losse toetsjes. Ergens.”

„Lijkt mij heel onhandig.”

„Nee, juist handig.”

Ik merkte dat ik een apparaat aan het verdedigen was dat ik nog nooit gezien had. Een apparaat waarop ik ooit heel kleine speelfilms hoopte te bekijken terwijl ik belde en e-mails verzond. Waarom wilde ik dat eigenlijk?

Gelukkig bleek, na een dag in de ban van de iPhone geleefd te hebben, dat hij pas over een jaar te koop is. Ik heb dus alle tijd om me erin te verdiepen. En zal hem daarom nooit kopen.

    • Aaf Brandt Corstius