ISAF doodt 150 Talibaan-strijders

Amerikaanse troepen van de NAVO-stabilisatiemacht ISAF en Afghaanse militairen hebben vannacht ongeveer 150 vermoedelijke Talibaan-strijders gedood in de oostelijke Afghaanse provincie Paktika. Het was het grootste gevecht in Afghanistan sinds operatie Medusa in Kandahar, waarbij in september zeker duizend tot 1.500 doden vielen.

Volgens een verklaring van ISAF waren twee groepen vijandige strijders vanuit Pakistan naar Paktika gekomen. Al in Pakistan was waargenomen dat zij zich verzamelden, maar ISAF maakte niet bekend wie die observaties had gedaan en wanneer. Een Afghaanse regionale commandant meldde dat de strijders met enkele vrachtwagens vol munitie Paktika zijn binnengereden, met als doel het Afghaanse leger en de ISAF-troepen aan te vallen. Vannacht zijn de strijders met grondtroepen en luchtsteun aangevallen in het grensdistrict Bermel.

ISAF, dat afgelopen november het commando over Oost-Afghanistan overnam van de door de VS geleide antiterreuroperatie Enduring Freedom, zegt dat uit de eerste inschattingen blijkt dat er 150 doden zijn. Een woordvoerder van het ministerie van Defensie hield het op tachtig, onduidelijk is waar de discrepantie vandaan komt. Onafhankelijke schattingen zijn wegens de onveiligheid niet gemaakt. Volgens een Talibaan-woordvoerder was het dodental „een complete leugen”, „alleen bedoeld om de moreel van de Amerikaanse troepen te verhogen”.

De Pakistaanse president Musharraf wil delen van de grens met hekken afzetten en bemijnen om terroristen te verhinderen Afghanistan te bereiken. (AP, AFP)