Het Higgsdeeltje is wat gekrompen

Rotterdam, 11 jan. Het Higgs-deeltje, een nog niet ontdekt sleuteldeeltje in het Standaard Model van de elementaire deeltjes, heeft waarschijnlijk een geringere massa dan tot dusver verwacht. De bovengrens van de massa ligt niet bij 166 GeV maar bij 153 GeV, zo melden Amerikaanse fysici. Dat zou de kans vergroten dat het Higgsdeeltje toch als eerste in de Verenigde Staten wordt ontdekt. De operationele Tevatron-versneller aldaar kan het Higgsdeeltje ontdekken tot een massa van 170 GeV, al wordt dat bij een massa boven 155 GeV erg lastig. Eind dit jaar moet bij het Cern in Genève de krachtige LHC-versneller gaan draaien, die het Higgsdeeltje zeker kan waarnemen - mits het bestaat. De nieuwe verwachtingen voor de Higgs-massa volgen uit een precisiemeting van het CDF-experiment bij het Amerikaanse Fermilab. Daarin werd de massa van het zogeheten W-boson tot op 0,6 promille nauwkeurig vastgesteld. Uit onder meer die massa volgt in berekeningen de bovenlimiet van de Higgs-massa. De resultaten verschijnen binnenkort in Physical Review Letters.