Groot-Brittannie

Verlicht York De oude Romeinse stad York, met sommige van de oudste Middeleeuwse stadsmuren van Engeland, is nu nog mooier. Oude gebouwen zijn verlicht en traditie en moderne technologie samenlopen met allerlei kunstwerken en creatief gebruik van licht. Er zijn kinetische lichtbeeldhouwwerken en een digitale galerie en het kolossale Dusk to Midnight. Deze digitale impressie van drie New Yorkse kunstenaars geeft weer wat er volgens hen schuilgaat achter de steigers van de oude façade van de York Minster, die wordt gerenoveerd. Het enorme raam aan de oostzijde, glas in lood uit de Renaissance is zo groot als een voetbalveld. Voor de afbeeldingen van 117 panelen van het raam, geprojecteerd op een groot scherm, vormde het Nieuwe Testament de inspiratiebron voor choquerende en dynamische voorstellingen van draken en overstromingen.

T/m 28 jan, Illuminating York, York, 00441904 554275 www.yorkfestivals.com; Recovered Light: Dusk to Midnight, York Minster/ St Williams College green, www.openendedgroup.com

Iers familiegeheim De wereldpremière van de nieuwste productie van de Ierse toneelschrijver Frank McGuinness, geregisseerd door Michael Attenborough, heeft een topcast en behandelt een familiekwestie. Een reünie in een afgelegen Iers vakantiehuis wordt opgeschud door de komst van een excentrieke nicht. Een familiegeheim begint te ontrafelen en de ouders verliezen de controle. Actrice Imelda Staunton keert terug naar het theater sinds haar Oscarnominatie in Vera Drake.

11 jan t/m 3 maart, There Came a Gypsy Riding, Almeida Theatre, London N1, 004420 7859 4404 & www.almeida.co.uk

En verder in Londen T/m 3 maart, Love Song, New Ambassadors, WC2, 0044870 060 6627 & www.theambassadors.com/newambassadors; 11 jan t/m 21 maart, William Blake, The British Library, www.bl.uk & 004420 7412 7332.