Gleufhoed en Dirktas

Altijd als ik iets hoor over Franse Toestanden moet ik aan Adriaan van Dis denken. Bij het tv-programma Woestijnruiters verklapte hij eens hoe hij zich vermomde om op onderzoek te gaan in de banlieux (uitgesproken alsof het een delicate wijn betrof). Van Dis betrad het oorlogsgebied gewapend met een tasje van supermarkt Carrefour, zodat men zou denken dat hij een van hen was.

Deze week moest ik weer denken aan z’n gleufhoed en zijn verfomfaaide plastic tasje, toen Dick Corporaal op het journaal waarschuwde voor ‘Franse Toestanden’. Corporaal kan het weten, want hij is voorzitter van de Interventieteams die in het diepste geheim conflicten tussen jongeren van verschillende kleuren hebben geobserveerd. Waarschijnlijk liepen de leden van de Interventieteams met Dirk van den Broek-tasjes door de buitenwijken. En over het platteland, want daar zijn meer problemen dan u dacht.

Lonsdale-jongeren bijvoorbeeld. Die willen nog wel eens slaags raken met allochtonen, na een avondje zuipen in schuren en boerderijen. Heel naar natuurlijk, maar zijn dit Franse Toestanden? Die vonden juist plaats in de stedengetto’s, en juist voornamelijk tussen de allochtonen onderling.

Minister Verdonk, die het tegenwoordig moet doen met kruimels als jeugdbescherming, pleitte dinsdag voor een minister van Jeugd. In de huidige politieke verhoudingen maakt een minister van Gezin, Jeugd en Zeden meer kans. Parkeren we daar Rouvoet, zodat PvdA en CDA samen het echte werk kunnen doen.

En hoe zit het eigenlijk met die Lonsdalers? Twee jaar geleden waren ze nog best lief, volgens de AIVD die een rapport erover uitbracht: „Het rechts-extremistische label dat door de media maar ook door enkele lokale en landelijke bestuurders aan deze ‘Lonsdale-jongeren’ wordt gegeven, wordt niet door de AIVD gedeeld.” En: het overgrote deel „is slechts geïnteresseerd in muziek”.

Onderschatte de AIVD de problematiek? Overdrijft Corporaal? Misschien moeten we Adriaan van Dis laten infiltreren, onopvallend in Lonsdale-polo, de grijze lokken afgeschoren. En natuurlijk met een tasje van Dirk van den Broek.

Christiaan Weijts

Auteur van de roman ‘Art 285b’.

    • Christiaan Weijts