Galerieselectie

Bert LoerakkerDe schilderijen van Bert Loerakker bestaan meestal uit tweeluiken, die gebaseerd zijn op herinneringen aan plekken waar hij is geweest. Vaak schildert hij het linkerpaneel een detail van het landschap in expressieve stijl. Het rechterpaneel bevat als contrast vaak een strakke geometrische figuur of is zelfs volledig monochroom. Ook in de nieuwe schilderijen die hij nu bij galerie Krijger + Katwijk laat zien, speelt die tweedeling een belangrijke rol. Getoond worden impressies van polders, bossen en kwelders, realistisch én geabstraheerd.

Schilderijen van Bert Loerakker. T/m 10 febr in Galerie Krijger + Katwijk, Lange Leidsedwarsstraat 198-200, Amsterdam. Wo t/m za 12-18u.

Luc ClausIn augustus van het afgelopen jaar overleed de Belgische kunstenaar Luc Claus op 76-jarige leeftijd. De Wetering Galerie organiseert nu een eerbetoon, waar behalve werk van Claus zelf ook werk te zien is van verwante of door hem gewaardeerde kunstenaars. Onder hen de met Claus bevriende Belgische kunstenaars Benoît, Camiel van Breedam, Karel Dierickx en Dan van Severen, en de Nederlandse kunstenaars Philip Mechanicus en Reinoud Oudshoorn, met wie hij samen exposeerde bij de Wetering Galerie.

’t Was schoon, hommage aan Luc Claus. 13 jan t/m 17 febr in de Wetering Galerie, Lijnbaansgracht 288, Amsterdam. Wo t/m za 12u30-17u30.

Paul KooikerFotograaf Paul Kooiker staat vooral bekend om zijn niets ontziende foto’s van mollige vrouwen. Op zijn nieuwe tentoonstelling bij Van Zoetendaal is hij een nieuwe richting ingeslagen. Zijn nieuwe serie Political Chaos maakte Kooiker tijdens een verblijf in de kustplaats Xiamen in China. Op deze foto’s is geen vrouw te bekennen, al wordt er nog wel stevig ‘gegluurd’. Te zien zijn zwemmende mannen in zee, die omkaderd zijn door een zwarte cirkel, alsof ze bespied worden door een telelens.

Foto’s van Paul Kooiker. 13 jan t/m 18 febr in Van Zoetendaal, Keizersgracht 488, Amsterdam. Wo t/m za 13-18u.

Cornelius Rogge

Cornelius RoggeDe exposities van Cornelius Rogge bestaan vaak uit thematische beeldengroepen die hij ‘families’ noemt. Eerdere beeldengroepen hadden titels als Innerlijke portretten, Rituelen, Initiaties en Mythologische Landschappen, nu is er de serie Reflecterende Portretten. Deze glimmende en spiegelende werken van verchroomd staal heeft Rogge gemaakt met behulp van een nieuwe waterstraaltechniek. Hierbij wordt een dunnen waterstraal met een druk van 4000 bar door een saffier geperst, waardoor het staal gesneden kan worden.

Wandobjecten van Cornelius Rogge. 14 jan t/m 25 febr in Galerie de Zaal, Koornmarkt 4, Delft. Do t/m za 12-17u, zo 14-17u.

Reinier LucassenGalerie Ramakers nodigt de komende maanden verzamelaars uit om op te treden als gastcurator. Als eerste is verzamelaar en beeldend kunstenaar Reinier Lucassen gevraagd om zijn ideale tentoonstelling samen te stellen. Naast twee bekende kunstenaars van de galerie, Ton van Kints en Ossip, koos hij voor verassend werk van kunstenaars als Iris Kensmil, Joseph Semah, Ansuya Blom, Julia Winter en Ronald Noorman.

De keuze van Lucassen. T/m 4 febr in Galerie Ramakers, Toussaintkade 51, Den Haag. Wo t/m za 11-17u, zo 13-17u.

En verderSchilderijen van Katarina Forss t/m 21 febr in Galerie Smits, Fokke Simonszstraat 29, Amsterdam; schilderijen van Koen Delaere t/m 20 jan in Aschenbach & Hofland Galleries, Bilderdijkstraat 165c, Amsterdam; maquettes, tekeningen en video van Dirk van Lieshout t/m 22 jan in Upstream Gallery, Kromme Waal 11, Amsterdam; houtsnedes van Jos de l’Orme t/m 11 febr in Galerie Maurits van de Laar, Herderstraat 6, Den Haag; foto’s van Harry Cock t/m 21 jan in de Noorderlicht Fotogalerie, Akerkhof 12, Groningen; foto’s van Irmel Kamp en schilderijen van Willy de Sauter t/m 21 jan in Galerie Phoebus, Eendrachtsweg 61, Rotterdam; foto’s van Paul Smith t/m 21 jan in Galerie Cokkie Snoei, Mauritsweg 55, Rotterdam; video-installatie van Lydia Schouten t/m 11 febr in MKgalerie, Witte de Withstraat 53, Rotterdam.