Europa: uitstoot CO 20 pct lager 2

Europa moet de uitstoot van het broeikasgas CO2 in 2020 hebben verlaagd met 20 procent, ten opzichte van 1990. Dat stelt de Europese Commissie in haar gisteren gepresenteerde energiestrategie.

Volgens de Commissie is deze verlaging nodig om de temperatuurstijging op aarde in deze eeuw beneden de twee graden Celsius te houden, vergeleken met het pre-industriële niveau. Daarvoor zouden andere geïndustrialiseerde landen hun CO2-uitstoot met 30 procent moeten verlagen. De commissie wijst daarmee vooral richting VS, die het Kyoto-verdrag nog niet hebben ondertekend.

De commissie wil ook meer aandacht voor onuitputtelijke energiebronnen. In 2020 moet 20 procent van de energie afkomstig zijn uit duurzame bronnen, zoals wind en zon. Over kernenergie laat de Commissie zich niet duidelijk uit. (NRC)

pagina 9, 18 en 19