Europa moet kiezen voor kernenergie

Zelfs tijdens de Koude Oorlog heeft Rusland nooit de olieleveranties aan West-Europa stopgezet. Het feit dat de olietoevoer via de pijpleiding door Wit-Rusland nu wél is gestaakt, toont aan hoe gevaarlijk afhankelijk Europa van Moskou is geworden.

Tijdens de Koude Oorlog pijnigden het goed bedoelende maar misleide progressieven hun hersenen over de vraag of hun landen kernwapens moesten houden. Het huidige debat gaat over kernenergie. Eigenlijk zou er niet zo veel discussie nodig moeten zijn. Het beste dat Europa kan doen om zichzelf minder afhankelijk te maken van olie en gas uit Rusland – om maar te zwijgen van de fossiele brandstoffen uit het zeer instabiele Midden-Oosten – is investeren in kernenergie. Dat zou zelfs helpen om de opwarming van de aarde te vertragen.

Helaas duurt het vrij lang om de productie van kernenergie op te voeren. En de voortdurende politieke angst leidt tot extra uitstel. Dat is het duidelijkst in Duitsland, waar de vroegere sociaal-democratische regering – onder aanvoering van kanselier Gerhard Schröder (SPD) – ermee instemde om in 2020 helemaal op te houden met het gebruik van kernenergie. Het zal waarnemers niet zijn ontgaan dat dit besluit niet alleen dwaas was: het maakte Duitsland ook veel afhankelijker van Gazprom, waar Schröder nu president-commissaris is van een van diens dochterbedrijven.

De tragedie is dat het niet makkelijk zal zijn het besluit te herzien. Ook al wil Angela Merkel, de huidige rechtse bondskanselier, wel van koers veranderen, zij tekende een akkoord met de SPD om dat niet te doen, teneinde de steun van die partij voor een grote coalitie te verwerven. Dat betekent dat er waarschijnlijk niets zal veranderen tot na de volgende verkiezingen in 2009.

In tegenstelling tot de dwaze ‘maagden’ van Duitsland maken de Fransen een verstandige indruk. Zij besloten lang geleden in kernenergie te investeren, juist omdat zij niet wilden dat buitenlanders hen konden chanteren.

Hugo Dixon

Voor meer commentaar uit Londen: www.breakingviews.com. Vertaling Menno Grootveld

    • Hugo Dixon