Duitsland

Hadids ijsbergmeubels De Brits-Iraakse architecte Zaha Hadid lanceert ontwerpen die moeilijk te realiseren zijn. Haar ideale huis oogt als een vreemde tent: scheef gevormd, opblaasbaar en met openingen die geen ramen en geen deuren zijn. Het huis is in Keulen te zien, op de internationale meubelbeurs IMM. Daar staat ook een van haar ijsbergachtige zitmeubelen, want Hadid is doorgedrongen tot de elite van de designers. Een tafel-prototype van haar werd al in 2005 voor 300.000 dollar geveild. Van veel van haar ontwerpen maakt Zaha schilderijen. Haar Silver Paintings hangen nu in de Designer’s Gallery.

15 t/m 21 jan in de KoelnMesse, Keulen. Info: www.imm-cologne.de en 0049-1805913131.

Acties van Hermann Nitsch Zijn eerste actie vond in 1962 in Wenen plaats en duurde 30 minuten. Een man werd aan een muur vastgeketend en een kunstenaar goot bloed over hem heen. Dat was Hermann Nitsch, de uitvinder van het Orgien Mysterien Theater. Later werd zijn theater complexer. Gekruisigde lammetjes en stieren worden van hun ingewanden ontdaan, met geluidseffecten. Een bijproduct van de acties zijn de schilderijen. Bloed druipt over het doek omlaag, of modder, opgebracht met een bezem. Een tentoonstelling in Berlijn is aan Nitsch’ werk gewijd. De bezoeker wandelt via een ‘Geselwand’ naar negen ‘Kruiswegstaties’.

Hermann Nitsch: Orgien Mysterien Theater. Retrospektive t/m 22 jan in de Martin-Gropius-Bau, Niederkirchener Str. 7, Berlijn. Wo-ma 10-20u, 0049-3-25486-0 en www.gropiusbau.de.

En VerderHuman Voices, 7 operazangeressen, t/m 4 feb in Tipi, Berlijn: www.tipi-das-zelt.de; Phaenomenale, festival over mens-machine, met rockband Kraftwerk, t/m 11 feb in Wolfsburg: www.phaenomenale.com; werk van Paul Klee t/m 4 maart in Museum Ludwig, Keulen: www.museenkoeln.de; foto’s en videosculpturen van Roman Signer t/m 25 feb in Ludwig Forum, Aken: www.museenaachen.de;