Dudok-gebouw in Parijs wordt gerestaureerd

Het Collège Néerlandais, het vervallen bouwwerk van architect Willem Marinus Dudok in Parijs, wordt gerestaureerd. Ook krijgt het gebouw uit 1938 een nieuwe functie als ontmoetingsplaats voor Nederlandse cultuur en huisvesting voor vijfenzestig Nederlandse studenten.

De restauratie wordt mogelijk omdat de Nederlandse overheid na enige jaren onderhandelen twee miljoen euro beschikbaar heeft gesteld voor het enige gebouw van Dudok in Frankrijk. Franse overheden legden eerder al 8,1 miljoen euro in voor de restauratie, die in 2010 moet zijn voltooid. Het Collège Néerlandais is in Frankrijk erkend als historisch monument. Dudok leverde tussen 1928 en 1938 met zijn romantisch kubisme de Nederlandse bijdrage aan de Cité Universitaire, een studentencampus in het zuidelijke 14de arrondissement van Parijs. Kort na de Eerste Wereldoorlog liet de Franse regering daar met andere landen door architecten een park aanleggen waar een nieuwe vredelievende internationale elite zou moeten worden opgeleid.

Het Dudok-huis wordt samen met twee gebouwen van Le Corbusier beschouwd als het hoogtepunt van het park, maar verkeert al jaren in vervallen staat. Het restauratieplan voorziet in het volledig herstel van de oorspronkelijke stijl, inclusief het vervangen van de kunststofkozijnen door staal. De Nederlandse overheid bemoeide zich al jaren niet meer met het huis. Van de ruim 150 studenten zijn er nu drie Nederlands.

De aankondiging van de restauratie valt samen met het bezoek dat koningin Beatrix vandaag brengt aan het Institut Néerlandais, het Nederlandse culturele centrum, dat elders in Parijs gevestigd is en dit jaar vijftig jaar bestaat. Vanaf 2010 gaat het Institut Néerlandais behalve zijn eigen onderkomen in de Rue de Lille ook de monumentale zaal van het Collège Néerlandais gebruiken voor culturele bijeenkomsten. IN-directeur Rudi Wester hoopt zo een nieuw en breder publiek voor de Nederlandse cultuur te interesseren.