Democraten VS willen stemming troepen Irak

De Democraten in het Amerikaanse Congres willen in de Senaat en het Huis van Afgevaardigden een symbolische stemming houden over het plan om extra troepen naar Irak te sturen. Het zou de eerste keer zijn dat Democraten een directe confrontatie met president Bush aangaan over de oorlog.

Bush zou naar verwachting afgelopen nacht bekendmaken dat hij zo’n 20.000 extra militairen naar Irak zal sturen. Veel Democraten beschouwen dat als escalatie van het conflict.

Met de stemming willen de Democraten de Republikeinen in het Congres dwingen zich uit te spreken, in de hoop de president zo te isoleren. Maar de resolutie die de Democraten in stemming willen brengen heeft slechts een symbolische waarde. Het Congres kan alleen de financiering van de extra troepenzending blokkeren, maar tegen de tijd dat het wetsvoorstel voor die uitgaven is ingediend, zijn de troepen naar verwachting al in Irak. Op dat moment nog tegen stemmen kan gemakkelijk worden gezien als het in de kou laten staan van militairen in de vuurlinie.

De Democratische senator Edward Kennedy wil verder gaan en concrete stappen nemen om de uitzending van meer militairen echt te verhinderen. Hij zal een voorstel in stemming brengen om de president te verplichten toestemming te vragen aan het Congres alvorens hij meer troepen naar Irak stuurt.

(AP, Reuters)