Christelijke scholen Ede: geen Birmese kinderen

Het openbaar basisonderwijs en het christelijk basisonderwijs in Ede liggen met elkaar in de clinch over de opname van drie kinderen van Birmese vluchtelingengezinnen.

De ouders van de kinderen hadden hen aangemeld bij drie verschillende christelijke basisscholen in de Edese wijk Veldhuizen, waar zij wonen. Al deze scholen weigerden. Ze zeiden dat ze deze leerlingen er niet bij konden hebben, vanwege de grootte van hun groepen en het aantal zorgleerlingen op deze scholen. Uiteindelijk zijn de kinderen op openbare, zwarte scholen geplaatst.

De weigering van de christelijke scholen is opmerkelijk, omdat ze een convenant hebben gesloten met de openbare scholen over een betere spreiding van allochtone kinderen en nieuwkomers. De openbare scholen zijn gemiddeld veel zwarter dan de christelijke. Christelijke scholen verlangen van leerlingen dat ze meedoen met bijbelles en bidden, waardoor veel allochtone ouders voor een openbare school kiezen.

Wat het openbaar onderwijs in Ede nu steekt, is dat de Birmese leerlingen zijn geweigerd ondanks het feit dat hun ouders bewust hadden gekozen voor een christelijke school. De christelijke scholen steken hun kop in het zand, zegt woordvoerder Jack van der Beek van het Bureau Primair Openbaar Onderwijs (PROO) in Ede. „Ook voor de openbare scholen is het moeilijk is om deze kinderen op te nemen. Ik vind dat de christelijke scholen hun verantwoordelijkheid moeten nemen. Er staan hier witte christelijke en zwarte openbare scholen op honderd meter van elkaar.”

Volgens directeur Henk Slabbekoorn van de Vereniging voor Christelijk Nationaal Onderwijs te Ede en omstreken (CNS), die de christelijke scholen in kwestie bestuurt, ontlopen deze scholen hun verantwoordelijkheid niet. „Ons uitgangspunt is het welzijn van de kinderen. Dat konden deze scholen niet garanderen.” Bovendien hebben alle christelijke en openbare scholen een „open aannamebeleid”, aldus Slabbekoorn. „Ook de openbare scholen hebben het recht om kinderen te weigeren.”

Volgens Beatrijs van Winsum-Westerik, onderwijswoordvoerder van de CDA-fractie in de Edese gemeenteraad, moet er in de toekomst worden gekeken of leerlingen in dit soort gevallen op een christelijke school buiten hun eigen wijk kunnen worden geplaatst. Over die mogelijkheid is in dit geval niet nagedacht. Slabbekoorn pleit voor een opvangjaar, waarin dit soort kinderen eerst wat Nederlands kunnen leren alvorens ze op een gewone basisschool worden toegelaten.