Bush erkent fouten Irak, voert strijd op

De Amerikaanse president Bush heeft voor de eerste keer in het openbaar de politieke verantwoordelijkheid aanvaard voor de problemen bij de oorlog in Irak.

Hij zei ook voor het eerst dat de VS hun steun aan Irak opgeven als de regering niet aan criteria voldoet om het sektarische geweld in het land terug te dringen. Dit liet hij gisteravond (vannacht Nederlandse tijd) in een tv-toespraak weten.

Bush bevestigde dat hij de Amerikaanse troepenmacht in Irak met zo’n 22.000 manschappen wil uitbreiden. Ook voorziet hij militaire confrontaties met Iraanse eenheden in Irak die betrokken zouden zijn bij steun aan opstandelingen en terroristen.

Hij wees met zijn toespraak de kern af van het advies dat de Studiegroep Irak vorige maand uitbracht. Deze commissie met leden uit beide partijen adviseerde om eenheden terug te trekken en over te gaan tot diplomatiek overleg met de buurlanden Syrië en Iran.

De VS hebben op dit moment circa 130.000 militairen in Irak, van wie er 70.000 inzetbaar zijn voor gevechten. Bush wil ruim 18.000 man gevechtstroepen extra naar Bagdad sturen om de veiligheidssituatie te verbeteren.

De overige 4.000 extra militairen gaan in sunnitische provincie Al-Anbar het gevecht aan met „Al-Qaeda in Irak”, aldus Bush.

De extra troepen in Bagdad zullen worden ingezet om de veiligheid te vergroten. Ook delen van de stad waar milities en doodseskaders huizen, zullen worden aangepakt, zei hij.

De president zei dat de troepen samen met Iraakse eenheden van deur tot deur zullen gaan om het geweld terug te brengen. De Amerikanen zullen in de buurten blijven nadat ze deze tot veilig gebied hebben verklaard.

Bush waarschuwde dat de nieuwe aanpak niet onmiddellijk tot resultaten leidt. Hij zei dat het komende jaar meer opofferingen van het Amerikaanse volk zal vragen.

De Amerikanen moeten onder commando komen te staan van Iraakse legercommandanten. Premier Nouri Al-Maliki heeft volgens Bush toegezegd dat zijn regering november dit jaar de verantwoordelijkheid voor de veiligheid in het land op zich neemt.

De VS eisen ook dat de regering-Maliki zich inspant om de sektarische spanningen terug te dringen. Zo moet de verdeling van de olie-inkomsten per wet worden geregeld. De extra troepen die de VS zenden, worden in principe voor onbepaalde tijd beschikbaar gesteld.

Hoofdartikel: pagina 7

Debat: pagina 7