Brief van poolvorser openbaar

Het lot van de Britse poolvorser Robert Scott, die op de terugreis van een expeditie naar de zuidpool in 1912 met enkele metgezellen onder barre omstandigheden om het leven kwam, heeft altijd tot de verbeelding van zijn landgenoten gesproken. Vanaf volgende week kunnen zij in het Scott Instituut voor poolonderzoek in Cambridge hun hart ophalen aan Scotts even tragische als heroïsche laatste dagen.

Het instituut toont vanaf 17 januari voor het eerst de afscheidsbrief, die Scott zijn vrouw Kathleen schreef. De brief werd na zijn dood gevonden en aan zijn nabestaanden gegeven, die hem nu aan het instituut hebben gegeven.

Scott schreef zijn brief in een paar etappes op een velletje uit zijn dagboek. ‘Aan mijn weduwe’, luidde de dramatische aanhef. „Liefste lieveling, we verkeren in een zeer penibele situatie”, zo vervolgt hij. Scott en zijn team zijn dan nog onderweg na een mislukte expeditie naar de zuidpool. Ze hadden daar als eersten voet willen zetten maar de Noor Roald Amundsen bleek hen voor te zijn geweest. Hun terugtocht verliep steeds moeizamer door de inzettende poolwinter.

In het tweede deel van de brief blijkt Scott alle hoop te hebben opgegeven. „Het is sinds ik het bovenstaande schreef flink bergafwaarts met ons gegaan”, schrijft hij. Een teamlid is hun tent uitgelopen en niet teruggekeerd. Er woedt al dagen een vreselijke storm, terwijl de temperatuur is gedaald tot 70 graden Celsius onder nul. Scott schat dat het volgende voorraaddepot op maar 17 kilometer afstand ligt maar beseft dat ze het niet zullen halen.

„Je moet weten dat veruit het ergste aspect van deze toestand de gedachte is dat ik je niet meer zal zien. We moeten het onvermijdelijke onder ogen zien”, schrijft hij zijn vrouw. „Wat zou ik je veel kunnen vertellen over deze reis. Hoeveel beter is het geweest dan thuis comfortabel rond te lummelen.”

Dagblad The Times roemt vandaag Scotts waardige houding. „Vandaag de dag is het moeilijk voorstelbaar dat iemand zo’n expeditie zou ondernemen zonder eerst te hebben onderhandeld over een zesdelige televisieserie.”