Bij 40 jaar huwelijk: Pieter is van wraauw!

Wist u van het feest op Het Loo? Dat prinses Margriet en burgerzoon Pieter van Vollenhoven gisteren hun robijnen huwelijksfeest vierden? En dat ze in hun trouwpak van veertig jaar geleden uit eten zijn geweest, het bruidspersoneel incluis?

Het kan televisiekijkers moeilijk zijn ontgaan. Overal kwam dit „hechtpaar” voorbij.

In nieuwsuitzendingen: het NOS Journaal viste dezelfde krenten uit de pap als roddelrubriek RTL Boulevard. In portretten van Netwerk en Profiel: professor Pieter heeft het van Leids corpsvlerkje geschopt tot scherp en doortastend bestuurder tegen wie ministers bleek en besluiteloos afsteken. En in een ontspannen stukje royaltytelevisie, 40 jaar huwelijk. Daarin portretteerde Ivo Niehe het paar op verzoek van de jubilarissen zelf.

Het stel zat op dezelfde bank als waarop Maartje van Weegen hen in 1992 interviewde. Toen vertelden ze omzichtig over Pieters moeilijke beginjaren aan het hof. Nu was het gesprek een stuk losser van toon en buitelden de anekdotes over elkaar heen.

Ook de jonge prinsen, nieuwe prinsessen en aanstaande koning leverden hun aandeel. Voor Willem- Alexander zijn ‘paps’ en ‘mams’ als „tweede ouders”. Toen zijn moeder koningin werd en eigen vader ziek was, kwam hij elk weekend bijtanken.

Nederland 1 programmeerde dit TROS-programma op een tijdstip waarop op Nederland 2 het KRO-profiel over professor Pieter uitzond. Albert Verlinde sprak over verspild publiek-omroepgeld – en gelijk heeft-ie. Heren netcoördinatoren, afstemming graag! Of is er ruzie?

Hoe dan ook: koningshuisfans konden hun hart ophalen. Aan informatie bijvoorbeeld over intriges aan het hof toen burgerzoon Pieter zich met Margriet aandiende. Terwijl Niehe zich vastbeet in het poppenkastspel vlak voor de verloving, citeerde Profiel uit dagboeknotities van premier Cals: er was gelazer over de trouwlocatie. De minister-president zat klem. Voor welk kamp moest hij kiezen? Voor Beatrix en Bernard – die stonden erop dat het huwelijk in Baarn zou worden gesloten. Of voor Margriet en Juliana die voor Den Haag opteerden. De toenmalige koningin kreeg haar zin.

Ook was er humor. Van professor Pieter en de onvermijdelijke biografe Dorine Hermans – waar zat ze niet? Elke keer goed voor een andere Pieter-typering. Die uit het NOS Journaal was onverbeterlijk. Zat Hermans met haar hondje op schoot en zei ze: Pieter is wraaaw! Gevarieerder dan Louis van Dijk die én Ivo Niehe én de makers van Profiel, pssst heel erg inside, Pieters lijfspreuk toe vertrouwde. Welke? „Laten we dit zeggen: ik ben een terriër.”

Toch: de bekentenissen en typeringen vielen in het niet bij de beelden. Prachtige historische fragmenten, zwart-wit en in kleur. Uit polygoonjournaals, privéarchief en van televisie. Vlijmscherp soms. Pieter, gepersifleerd door Wim de Bie achter de piano, zingend: I want to fuck you but your little door is closed. Maar ook meer idyllische beelden van de trouwplechtigheid, Margriets peuterjaren in Ottawa en het echtpaar op een eskimoslee.

Alleen kwam prinses Margriet er wat bekaaid af, vergeleken met al het eerbetoon aan haar echtgenoot (Netwerk: een meerderheid van Nederlanders wil dat Pieter alsnog de prinselijke titel krijgt). Terwijl wij zowaar een nieuwe kant van de prinses zagen: warme spil in het gezin, ruggegraat van Het Loo, die volgens een huisvriend „altijd de verwondering van een kind heeft gehouden”.

U wilt meer? Morgenavond komt Ivo Niehe met deel twee in een aflevering van de TV Show.

Reageer op deze column via www.nrc.nl/ogen

    • Wubby Luyendijk