Bankpresident ziet uit naar samenwerking met Wim Duisenberg

De onbekende en omstreden Slawomir Skrzypek is gisteravond op de valreep door het Poolse parlement goedgekeurd als nieuwe president van de Poolse Centrale Bank (NBP).

Sinds zijn kandidatuur een week geleden ligt Skrzypek onder vuur. Maandag maakte hij een faux pas door te zeggen dat hij uitziet naar samenwerking met de in 2005 overleden Wim Duisenberg, die tot 2003 president van de Europese Centrale Bank was. Later haalde hij bij de bespreking van rentetarieven financiële terminologie door elkaar.

Zijn benoeming leidde bijna tot een regeringscrisis, omdat de Liga van Poolse Families (LPR), een ultrakatholieke splinterpartij in de coalitie, concessies eiste in ruil voor steun aan Skrzypek. De LPR werd uiteindelijk afgekocht met nieuwe regeringsposten en extra geld voor het door de partij beheerste ministerie van Onderwijs.

Bijna de hele oppositie stemde tegen de benoeming. „Ik zal zowel de voorstemmers als de tegenstemmers niet teleurstellen”, zei Skrzypek gisteren. „Ik voel grote verantwoordelijkheid.”

Maar critici vrezen dat hij de onafhankelijkheid van de NBP niet zal kunnen garanderen, in tegenstelling tot zijn legendarische voorganger, oud-minister van Financiën Leszek Balcerowicz, die de centrale bank jarenlang met groot succes verdedigde tegen politieke charges.

Skrzypek studeerde economie, maar is geen bekend econoom. Hij werkte jarenlang vooral bij de overheid. Balcerowicz wilde niet zeggen wat hij van zijn opvolger vindt. „Ondanks het feit dat ik me achttien jaar lang bewogen heb in het publieke en academische leven, heb ik nooit de kans gehad om hem te ontmoeten of om kennis te nemen van zijn werk. En om die reden kan ik geen commentaar geven op zijn kandidatuur.”