Arabische moslim krijgt ministerspost in Israël

Voor het eerst in de geschiedenis van Israël wordt een Arabische moslim volwaardig minister in een joodse regering. Parlementslid Ghaleb Majadle van de Arbeidspartij volgt de afgetreden minister Ophir Pines-Paz op als minister van Wetenschap, Cultuur en Sport. De 54-jarige Majadle, woonachtig in Baqa Al-Gharbia, zei dat zijn benoeming „een stap is op weg naar de integratie van de 1,3 miljoen Arabieren in dit land.”

In 2001 was de druzische Salah Tarif kort lid van de regering van toenmalig premier Sharon als minister zonder portefeuille. Druzen zijn volledig geïntegreerd in de Israëlische samenleving, de Israëlische moslims zijn dat niet. Het initiatief voor deze benoeming is afkomstig van de leider van de Arbeidspartij, tevens minister van Defensie, Amir Peretz. Majadle is net als Peretz afkomstig uit de Israëlische vakbeweging. Peretz sprak over „een historische ontwikkeling die zal leiden tot verbetering van de relaties tussen de verschillende groepen” in Israël.

Het ministerie kwam vrij nadat Pines-Paz enkele maanden geleden aftrad uit protest tegen de benoeming van de rechtse Avigdor Lieberman tot minister voor Strategische Dreigingen.

Lieberman is een uitgesproken voorstander van een volledig joods Israël. Volgens hem zou de Arabische bevolking moeten worden overgebracht naar de Palestijnse gebieden. Majadle verzette zich toen heftig tegen de benoeming van Lieberman, maar sprak gisteren niet meer over de denkbeelden van zijn nieuwe collega.

Met de benoeming van Majadle vervult Peretz een verkiezingsbelofte en tracht hij zijn verzwakte positie als partijleider te versterken. De waardering voor Peretz in Israël is nog lager dan die voor premier Olmert. Ook een groeiend deel van de Arbeidspartij wil van Peretz af. Zijn ministerschap wordt beschouwd als een mislukking.

Besloten is in mei nieuwe verkiezingen te houden om het leiderschap van de partij. Volgens de laatste peilingen gaat Peretz die verliezen. Oud-premier Ehud Barak is de belangrijkste kanshebber om Peretz op te volgen als partijleider en als minister van Defensie. Barak, die zich deze week kandidaat stelde, kan al rekenen op de steun van ministers als Herzog en Ben-Eliezer en is begonnen aan een verkiezingstournee.