Amerikaanse belegger vergroot belang in KPN

De Amerikaanse belegger Capital Research and Management Company heeft zijn belang in telecombedrijf KPN uitgebreid tot boven de 15 procent. Dat blijkt uit meldingen die bij beurstoezichthouder AFM zijn gedaan. Het belang vertegenwoordigt een waarde van circa 3,8 miljard euro.

Het is de tweede belegger die in korte tijd een uitbreiding van zijn belang in KPN meldt. De Britse bank Barclays blijkt vorige week een belang van 5 procent in KPN te hebben opgebouwd.

Afgelopen herfst verkocht de Nederlandse staat zijn laatste aandelen in KPN. Eind 2005 deed de overheid al afstand van haar gouden aandeel in KPN dat speciale zeggenschap gaf.

Capital Research heeft al langere tijd een groot belang in KPN. De belegger is onderdeel van de Capital Group die met een beheerd vermogen van 1.150 miljard dollar (888 miljard euro) een van de grootste beleggers ter wereld is.

De melding van het toegenomen aandeel van Capital in KPN is een direct gevolg van de aanscherping van de Wet Melding Zeggenschap die 1 november 2006 is ingegaan. Buitenlandse beleggers moeten sneller hun belangen melden en aandelen die over verschillende van hun beleggingsfondsen zijn verspreid nu optellen. Daarnaast zijn er meer grenzen gekomen die tot een melding dwingen. Beleggers moeten met tussenstappen van 5 procent elke vergroting tot 30 procent melden. Daarna worden de tussenstappen iets groter. Beleggers moeten ook melden als zij neerwaarts een grens doorbreken.