Aanslagen voor overleg ASEAN

Bij drie bomaanslagen op het zuidelijke Filippijnse eiland Mindanao zijn gisteren zeven doden gevallen en zeker veertig personen gewond geraakt. De politie vermoedt dat zeker een van de drie bommen geplaatst is door de terreurnetwerken Aby Sayyaf of Jema’ah Islamiyah, als signaal aan het regionale topoverleg ASEAN, waarvoor regeringsleiders uit Aziatische landen zich verzamelen op het eiland Cebu.

Een gezamenlijke aanpak van terrorisme in Zuidoost-Azië staat hoog op de agenda in het overleg, dat gepland stond voor vorige maand, maar werd uitgesteld wegens een naderende orkaan. Terreurexperts en politici vermoedden toen dat een terreurdreiging de werkelijke reden was.

Met de aanslagen gisteren wilden terroristen „de regering in verlegenheid brengen wegens de ontmoeting in Cebu”, zei het nationale hoofd van politie Oscar Calderon vandaag. De grootste aanslag vond plaats bij een loterijkantoor in de stad General Santos. Hierbij vielen zes doden en 33 gewonden. Volgens de burgemeester kan woede wegens het niet uitbetalen van de prijzen hieraan ten grondslag liggen. Bij de tweede aanslag in Kidapawan vielen twee gewonden. De derde in Cotabato (een dode en vijf gewonden) droeg volgens de lokale politie „de handtekening” – namelijk het gebruik van een mortier – van de Filippijnse islamitische terreurgroep Abu Sayyaf en Jema’ah Islamiyah (JI), dat zijn basis in Indonesië heeft.

Zeker twee van de verantwoordelijken voor de aanslagen op Bali in 2002 zouden zich met Abu Sayyaf-leiders verschuilen in het zuiden van de Filippijnen, waar het Filippijnse leger met steun van de Verenigde Staten op ze jaagt.

„Het is precies dit soort daden van zinloos geweld en terrorisme dat we hier zullen bespreken”, was de reactie van directeur-generaal van ASEAN, Marciano Paynor. Behalve delegaties van de tien Zuidoost-Aziatische landen die ASEAN vormen zullen afgevaardigden van Japan, China, India, Australië, Nieuw-Zeeland en Zuid-Korea meedoen aan het overleg. Verwacht wordt dat zij een verdrag sluiten over regionale samenwerking in terreurbestrijding. De bedoeling is dat ASEAN, dat bekendstaat als een orgaan waar veel gepraat maar weinig besloten wordt, meer onderlinge afspraken gaat maken. (AP, Reuters, AFP)