7 redenen om uit te gaan

Fernhout en Ederveen
Fernhout en Ederveen

1 Uit eten met IENS

De Gouden Kom

Damstraat 22, UtrechtTelefoon (030) 293 53 74Keuken open 14.00-22.00u, di geslotenChinees, Indonesisch, Thais, dim sum, afhalen, catering, Gemiddelde prijs 3-gangen à la carte 18,00 euroCategorie: Afhaal

Dit lijkt een Chinees (afhaal)restaurant als geen ander, maar schijn bedriegt: in Utrecht is er geen Chinees van vergelijkbaar niveau. Alles is vers en gevarieerd van smaak. De Indische, Thaise en Kantonese gerechten zijn nu een keer niet alleen zuur, zout óf zoet en wat zijn de goed gekruide loempia’s knapperig.

uitstekend | Een schot in de roos. Het interieur lijkt wat gedateerd, maar de kaart is dat beslist niet. Dit is zeker de beste Chinees in Utrecht. Ik kom er geregeld en elke keer ben ik blij verrast met de heerlijke gerechten. Laat je dus niet afschrikken door het niet zo hippe interieur. (30-10-2006 M. H. te Utrecht)

uitstekend | De focus ligt op het culinaire China, dus geen traditionele afhaalbakjes nasi en babi pangang. Ga zitten en proef de andere Chinese keuken, rijk aan lekkere visgerechten. Erg vriendelijk personeel. (31-12-2006 Nico)

Eet en recenseer mee via www.nrc.nl/iens

2 GESPREK

De Rotterdam Agenda 2007

Rotterdam: TENT. Tijd: 20u. Inl: 010-4135498 & www.tentplaza.nl

Vanavond staat de vraag centraal: is Rotterdam nog steeds the-place-to-be in 2007? Wat is de Rotterdam Agenda voor 2007? Met: Marijke de Ruyter (Motel Mozaïque), Elda Dorren (journalist voor o.a. NRC), Patricia Pulles (stadsredactie Museum Boijmans van Beuningen), Emiliano Gandolfi (curator NAI), Fucking Good Art (independent magazine), Tina Rahimy (filosoof, redactie Confetti-debatten), Sophie von Olffers (curator Witte de With), Mariette Dölle (programmaleider TENT). Er zijn live optredens van Neco Novellas en hiphopcollectief H.O.T.Z.

3 FOTOGRAFIE

August Sander

Amsterdam: Foam. T/m 21 maart. Dagelijks 10.00-17.00u, do & vr 10.00-21.00u. Inl: www.foam.nl

De Duitse fotograaf August Sander (1876-1964) stelde zich aan het begin van de 20ste eeuw het schier onmogelijke doel om de volledige maatschappelijke orde van zijn tijd in kaart te brengen. Het resultaat is een haast encyclopedisch overzicht van personen die verschillende beroepen uitoefenen, getiteld ‘Mensen van de 20ste eeuw’. Inmiddels staat het sociologische project bekend als een fotografisch meesterwerk, dat door vele generaties fotografen is bewonderd en geciteerd. Foam toont een selectie van ruim 150 originele afdrukken.

4 SHOW

El Choque Urbano

Leiden: Schouwburg. Tijd: 20.15u. Res/inl: www.leidseschouwburg.nl

De Argentijnse groep El Choque Urbano brengt een veerkrachtige, licht verteerbare show vol slapstick, clownerie en springerige ritmes. De percussionisten spelen fabrieksarbeiders die grommen en trommelen op alles wat los en vast zit. Ze brengen verrassende ritmes voort door op vaten te slaan, op claxons te drukken, met volleyballen te stuiteren, op borst en bovenbenen te roffelen, met dobbelstenen te rammelen, grind te storten, met plastic boodschappentasjes te ritselen en nog veel meer.

5 TONEEL

Echt iets om naartoe te leven

Amsterdam: Stadsschouwburg. Tijd: 20.15u. Inl/res: 020-6242311 & www.toneelgroepamsterdam.nl

Toneelgroep Amsterdam herneemt de hilarische komedie Echt iets om naartoe te leven van Arjen Ederveen. Hij speelt zelf Ankie, een terminaal zieke, lesbische kinderboekenschrijfster die werkt aan haar laatste boek. Levensgezellin Jo en haar uitgeefster (Raymonde de Kuyper) maken stiekem plannen voor later. Jo werd eerst gespeeld door de vorig jaar overleden Joop Admiraal. Diens rol is overgenomen door Roeland Fernhout.

6 FILMCURSUS

De taal van film

Den Bosch: Verkadefabriek. Data: 11, 18, 25 jan & 1 febr, 19.30-22.00 uur. Prijs: 50 euro. Aanmelden/inl: 073-6818150 & www.verkadefabriek.nl

In deze cursus wordt op een toegankelijke manier de werking van filmische middelen en strategieën geanalyseerd. Onderwerpen die aan bod komen: ‘Beeldanalyse’, over beeldcompositie, kleurgebruik en cameravoering; ‘The sound of movies’, over de invloed van geluid; ‘Filmacteren’, over de opbouw van personages, typecasting en diverse acteermiddelen, toegespitst op de carrière van Robert DeNiro en ‘Regie’, aan de hand van de carrière van de gebroeders Coen wordt ingegaan op de auteurtheorie.

7 JAZZ/POP

HKU Combo Avond

Utrecht: SJU jazzpodium. Tijd: 21.00u. Gratis. Inl: www.sjujazz.nl

Elke tweede donderdag van de maand zijn er optredens van de combo’s van de afdeling Jazz & Pop van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Combo 1 staat onder leiding van pianist Dudu Yzhaki en speelt wereldmuziek met invloeden uit Nederland, Egypte, Israël en Brazilië. Combo 2 is het Paul Maassen Septet. VKM-student piano jazz Paul Maassen brengt eigen composities ten gehore, en arrangementen van o.a. Michel Petrucciani en Michael Brecker.