Zupa di Patata

Voor 2 personen:500 gram aardappels, geschild100 gram San Marzano-tomaten, ontveld 50 gram bleekselderij100 gram ui, gepeld20 gram kale peterseliesteeltjeszout100 gram ditalini (soeppasta)2 eetlepels zeer fijn gesneden gladde peterselieolijfolie extra vergine versgeraspte parmigiano

In deze aardappelsoep gaan behalve wat ui en bleekselderij ook enkele vlezige, zoete San Marzano-tomaten. In Nederland zijn deze pruimvormige Italiaanse saustomaten uit het diepe zuiden van Italië niet vers verkrijgbaar, behalve heel soms in horeca-winkels. Vervang ze derhalve door gepelde Italiaanse pruimtomaten uit blik, van een goed merk. De tomaten moeten vlezig en zoet zijn en vooral niet waterig.

Bereiding: snijd de aardappels in kleine dobbelstenen en de ontvelde tomaten, bleekselderij, ui en peterseliesteeltjes in stukjes. Doe alles samen in een ruime soeppan, voeg 1 liter water en een beetje zout toe en breng aan de kook.

Laat de groenten in de gesloten pan 30 minuten zachtjes koken, of tot de groenten gaar zijn. Pureer alles met een staafmixer; of doe de groenten met een beetje kookvocht in een blender of een foodprocessor, maal alles fijn en doe het terug in de soeppan.

Verdun de dikke soep met 2 dl water, breng al roerend aan de kook, roer de soeppasta erdoor en kook deze onder regelmatig roeren bijtgaar in 5-6 minuten. Draai het vuur uit onder de pan, roer de peterselie erdoor, breng de soep definitief op smaak met zout en maal er royaal zwarte peper over.

Serveer de soep in diepe borden, sprenkel er wat olijfolie over en bestrooi met geraspte parmigiano. Geef er lekker brood bij. Wie een dubbele hoeveelheid kookt, kan een deel van de soep invriezen voor later. Doe de niet direct te gebruiken hoeveelheid soep na het pureren meteen over in een plastic diepvriesbak, zodat de soeppasta niet wordt mee gekookt. Dat geeft de mogelijkheid variatie aan te brengen in de toe te voegen soeppasta.

Florine Boucher

Morgen: wintertaart

Rectificatie / Gerectificeerd

Het Recept in de krant van 10 januari (pagina 20) heette Zuppa di Patata , niet Zupa di Patata .

    • Florine Boucher